Batoniki owsiane z marchewką

 

Składniki:

- płatki owsiane  200g

- marchew 200g

- pestki słonecznika 50g

- cynamon 1 łyżeczka

- proszek do pieczenia 2 łyżeczki

- cukier wanilinowy 1 łyżeczka

- jajka 2 sztuki

- miód 2 łyżki

 

 

Sposób przygotowania:

1.     Płatki owsiane zmiel.

2.     Marchewkę zetrzyj na tarce na drobnych oczkach.

3.     Piekarnik rozgrzej do temperatury 170-180°C.

4.     Zmielone płatki połącz z utarta marchewką, a następnie dodaj pestki słonecznika oraz proszek do pieczenia i cynamon.

5.     Jajka ubij z cukrem waniliowym, następnie dodaj miodu i jeszcze ubijaj.

6.     Wymieszaj mokre składniki z suchymi.

7.     Ciasto przełóż do prostokątnej lub kwadratowej (20cm na 20 cm)  formy i wyrównaj powierzchnię przez dociśnięcie ręką.

8.     Piecz około 15 minut do zrumienienia powierzchni.

9.     Po upieczeniu od razu wyjmujemy z piekarnika i kroimy na kwadraty lub prostokąty w zależności w jakiej foremce były pieczone.