Batoniki owsiane z marchewką
Składniki:
- płatki owsiane 200g
- marchew 200g
- pestki słonecznika 50g
- cynamon 1 łyżeczka
- proszek do pieczenia 2 łyżeczki
- cukier wanilinowy 1 łyżeczka
- jajka 2 sztuki
- miód 2 łyżki
Sposób przygotowania:
1. Płatki owsiane zmiel.
2. Marchewkę zetrzyj na tarce na drobnych oczkach.
3. Piekarnik rozgrzej do temperatury 170-180°C.
4. Zmielone płatki połącz z utarta marchewką, a następnie dodaj pestki słonecznika oraz proszek do pieczenia i cynamon.
5. Jajka ubij z cukrem waniliowym, następnie dodaj miodu i jeszcze ubijaj.
6. Wymieszaj mokre składniki z suchymi.
7. Ciasto przełóż do prostokątnej lub kwadratowej (20cm na 20 cm) formy i wyrównaj powierzchnię przez dociśnięcie ręką.
8. Piecz około 15 minut do zrumienienia powierzchni.
9. Po upieczeniu od razu wyjmujemy z piekarnika i kroimy na kwadraty lub prostokąty w zależności w jakiej foremce były pieczone.