26 listopada 2018 r. w Zespole Szkół im. B. Prusa odbyło się spotkanie młodzieży z panią Kierownik Jakości Barbarą Duszczyk oraz panią Koordynator Sekcji Higieny Żywienia, Żywności i Przedmiotów Użytku Danutą Brzuską, zrealizowane w ramach współpracy szkoły z Powiatową Stacją Sanitarno-Epidemiologiczną w Pułtusku. Celem tego spotkania była profilaktyka chorób dietozależnych oraz kształtowanie świadomych postaw konsumenckich, dlatego też Panie przedstawiły uczniom ciekawe prelekcje, w których przypomniały zasady racjonalnego odżywiania oraz konsekwencje ich nieprzestrzegania. Szczególnie jednak zainteresował nas poruszony przez Panie prelegentki temat alergenów w żywności.
Zgodnie z zaprezentowanym nam Rozporządzeniem (UE) Nr 1169/2011 do substancji lub produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji zalicza się:
a) zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut (odmiana pszenicy) lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne,
b) skorupiaki i produkty pochodne,
c) jaja i produkty pochodne,
d) ryby i produkty pochodne,
e) orzeszki ziemne i produkty pochodne,
f) soję i produkty pochodne,
g) mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą),
h) orzechy, tj.: migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia oraz produkty pochodne,
i) seler i produkty pochodne,
j) gorczycę i produkty pochodne,
k) nasiona sezamu i produkty pochodne,
l) dwutlenek siarki i siarczyny,
ł) łubin i produkty pochodne,
m) mięczaki i produkty pochodne.
Z analizy dostępnej literatury wynika, że alergie pokarmowe w Polsce dotykają 6 % dzieci (najczęściej na mleko, jaja, orzechy, pszenicę, soję) oraz 2-4 % osób dorosłych (najczęściej na orzechy, ryby i skorupiaki). Natomiast według WHO (Światowej Organizacji Zdrowia) z powodu alergii pokarmowych na świecie może cierpieć już ponad 20 % ludności świata. Liczba osób cierpiących z powodu alergii pokarmowych z roku na rok wzrasta.
Z punktu widzenia konsumenta cierpiącego na alergie pokarmowe ważne jest odpowiednie oznakowanie żywności zawierającej alergeny. Zgodnie z w/w rozporządzeniem w wykazie składników produktu należy wyróżnić alergeny, a można to zrobić za pomocą kroju, grubości lub koloru czcionki, można zastosować podkreślenie, zakreślenie lub inną wielkość liter.
Bądźmy świadomymi konsumentami!
Marta Kulesza