„Alternatywne metody parzenia kawy, różnice między Arabicą a Robustą”
Ze względu na zaistniałą sytuację, która uniemożliwiła mi przedstawienie pokazu wraz z prezentacją na forum klasy, postanowiłam opublikować prezentację wraz ze zdjęciami ukazującymi sposób zaparzania kawy metodą alternatywną w kawiarce domowym sposobem i napisać kilka słów na jej temat.
Kawiarka to urządzenie zaprojektowane w latach 30. XX wieku dla Antonio Bialettiego we Włoszech. Pomimo upływu wielu lat, konstrukcja kawiarki nie zmieniła się, a jej używanie jest codziennością w wielu domach, nie tylko włoskich.
Kiedyś kawiarki cieszyły się dużą popularnością, ale zostały wyparte na początku lat siedemdziesiątych przez automatyczne ekspresy do kawy.
Kawiarka składa się z dzbanka z małą komorą na dole, która jest umieszczona blisko źródła ciepła. Pionowa rura prowadzi z tej komory do szczytu kawiarki. Tuż poniżej górnego końca tej rurki znajduje się perforowana komora. Pożądaną ilość wody wlewa się do komory wodnej dzbanka, a żądaną ilość dość gruboziarnistej kawy umieszcza się w górnej komorze. Ważne jest, aby poziom wody znajdował się poniżej dna komory kawy.
Zapraszam do zapoznania się załączoną prezentacją i zdjęciami.
Dagmara Piątkowska