Najnowsze zalecenia żywieniowe wskazują wyraźnie, iż każdego dnia powinniśmy spożywać  jak największą ilość warzyw i owoców. Są one niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu oraz rozwoju fizycznego i umysłowego. Aby to zrobić, warto przyjąć jedną prostą zasadę – warzywa i owoce powinny zajmować w każdym z posiłków połowę talerza. Najlepiej spożywać je na surowo lub minimalnie przetworzone, ale warto również sięgać po te pieczone czy gotowane na parze. Uczniowie Zespołu Szkół im. B. Prusa z klasy III Technik Żywienia podczas zajęć praktycznych w pracowni gastronomicznej skomponowali wartościowe posiłki przyjmując właśnie tę zasadę, iż połowę każdego talerza mają stanowić warzywa i owoce. Przygotowali:

- domową granolę z jogurtem naturalnym i świeżymi owocami na śniadanie,

- placki z maślanki w towarzystwie ulubionych warzyw i owoców na drugie śniadanie w szkole,

- kolorową chińszczyznę jako propozycję na obiad,

- koktajl warzywno – owocowy  z ciasteczkami owsianymi na podwieczorek,

- naleśniki szpinakowe z twarogiem na pożywną kolację.

Zachęcamy każdego, aby już od dziś urozmaicał swoje posiłki o warzywa i owoce. Codziennie zadbajcie szczególnie o pierwsze i drugie śniadanie. Pozwoli Wam to zachować energię i skupienie podczas intensywnych godzin spędzonych w szkole.

                                     Nauczycielki przedmiotów gastronomicznych

                                             Marta Kulesza i Elżbieta Błaszczyk

Ps. Kliknij w zdjęcie, aby wyświetlić je w całości :)                            

DSC02611
DSC02615
DSC02619
DSC02625
DSC02629
DSC02635
DSC02644
DSC02650
IMG_20200120_105249
IMG_20200120_105313
IMG_20200120_105341
IMG_20200120_105402
IMG_20200120_110300
IMG_20200120_110405
IMG_20200120_110833
Previous Next Play Pause
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15