W ramach projektu "Mazowsze - stypendia dla uczniów szkół zawodowych", postanowiłam kształcić się w kierunku dietetyki. W dniach 9-12 stycznia 2020 roku w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie odbył się kurs "Podstawy dietetyki i planowania jadłospisów". Pod okiem pani Olgi Barbarskiej i Aleksandry Łopatkiewicz zgłębiałam wiedzę na temat żywienia człowieka, a także korzystałam ze specjalistycznego sprzętu.
Pierwszego dnia poznałam podstawowe informacje o składnikach odżywczych - zapotrzebowanie, rolę w organizmie, a także do czego może prowadzić ich niedobór. Nauczyłam się też obliczać podstawową i całkowitą przemianę materii. Drugiego dnia uczyłam się o składnikach mineralnych i witaminach - ich znaczeniu dla zdrowia i życia. Dowiedziałam się też, czym jest nutrigenetyka i nutrigenomika. Trzeciego dnia korzystałam z programów dla dietetyków do układania jadłospisów, ucząc się przy tym o zasadach planowania jadłospisów zarówno dla osób zdrowych, jak i z chorobami dietozależnymi. Na koniec, pani prowadząca opowiedziała nam o równowadze kwasowo-zasadowej organizmu. Czwartego, czyli ostatniego dnia, analizowaliśmy nasz skład ciała na specjalnych wagach, stosowanych w gabinetach dietetyków. Wypełnialiśmy kwestionariusze oceny stanu odżywienia.
Kurs zakończył się egzaminem, który zdałam z wynikiem bardzo dobrym i zdobyłam certyfikat potwierdzający zdobytą wiedzę.
Klaudia Kempczyńska, klasa II Tż