Współpraca z rynkiem pracy to ważny element kształcenia zawodowego kadr dla rynku pracy w Zespole Szkół im. B. Prusa. Dzięki współpracy szkoły z lokalnymi pracodawcami, przedsiębiorcami uczniowie kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych mogą uczestniczyć w Warsztatach oceny jakości. Warsztaty prowadzone są m.in. przez Sławomira Białczaka właściciela piekarni Białczak, Marzenę Karkowską Dyrektor Zakładu Mięsnego Lenarcik w Gotardach. W ramach spotkań z pracodawcami uczniowie dowiedzieli się jak odbywa się proces technologiczny produkcji żywności w naszych lokalnych firmach, jak rozpoznawać produkt dobrej jakości, jakie działania podejmują producenci żywności, aby zapewnić najwyższą jakość swoich wyrobów. Lekcje z lokalnymi producentami żywności to najlepsza forma kształcenia zawodowego oraz kształtowanie świadomości konsumenckiej.
Koordynator projektu Anna Kmiołek-Gizara