Młodzież Zespołu Szkół im. B. Prusa kształcąca się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych na przedmiotach zawodowych zdobywa wiedzę na temat cech towaroznawczych serów i ich zastosowania w produkcji tradycyjnych potraw. Nie każdy jednak wie, jak naprawdę wygląda proces produkcji sera.

Grupa uczniów uczestnicząca w warsztatach współfinansowanych z Unii Europejskiej miała możliwość zapoznać się z technologią produkcji serów oraz samodzielnie przygotować sery z dodatkiem ziół i warzyw m.in. czarnuszki, tymianku, papryki, suszonych pomidorów. Podczas spotkania uczniowie degustowali i poznali tajniki produkcji jogurtu domowym sposobem. W świat tajników serowarstwa wprowadziła Pani Agnieszka Żurawska z „Fundacji Maryjkowo” z Wielgolasu. Dziękujemy za pyszne i zdrowe warsztaty.

                                                                              Koordynator projektu Anna Kmiołek-Gizara

DSC_0005
DSC_0006
DSC_0007
DSC_0008
DSC_0009
DSC_0010
DSC_0011
DSC_0012
DSC_0014
DSC_0015
DSC_0018
DSC_0020
Previous Next Play Pause
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12