21 listopada, głodne wiedzy oraz ciekawe nowych miejsc i doświadczeń, wybrałyśmy się do Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, gdzie na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji wzięłyśmy udział we Wszechnicy Żywieniowej. Wszechnica Żywieniowa to jedna z form działalności Wydziału w zakresie popularyzacji wiedzy o prawidłowym żywieniu człowieka, realizowana przez jego pracowników naukowych oraz specjalistów zapraszanych z innych placówek. Tematem wykładu, wygłoszonego przez panią dr inż. Katarzynę Lachowicz i dr inż. Ewę Fürstenberg była ,,podróż" pokarmów przez nasz przewód pokarmowy. Szczegółowo omówiona została budowa układu pokarmowego człowieka wraz ze wskazaniem drogi produktów trawienia białek, tłuszczów i węglowodanów. Polecamy wszystkim udział w prelekcjach organizowanych w ramach Wszechnicy Żywieniowej, gdyż stwarza ona możliwość dostępu do niezwykle przydatnej, aktualnej wiedzy żywieniowej.
Stypendystki programu ,,Mazowsze-stypendia dla uczniów szkół zawodowych"
Aneta Kuczyńska, Justyna Ciszkowska, Justyna Świderska, Karolina Chodyna