Kolejny raz mury Zespołu Szkół im. B. Prusa odwiedziła Pani Grażyna Uścińska, zaprzyjaźniona mistrzyni sztuki kulinarnej, współwłaścicielka restauracji Moonsfera i Okulska 7 w Warszawie. Restauratorka poprowadziła warsztaty oceny jakości, współfinansowane z Unii Europejskiej w ramach realizowanego w szkole projektu. Tematem warsztatów były ryby i owoce morza, których wybór na naszym lokalnym rynku jest niewielki. Młodzież oceniała jakość surowców, cechy świadczące o świeżości, pozyskała wiele cennych wskazówek, pozwalających na uniknięcie błędów podczas obróbki, obniżających jakość wyrobów gotowych. Uczniowie sporządzili potrawy z dzikiego łososia, makreli świeżej, ośmiornicy, krewetek, muli. Mogli po raz pierwszy w życiu zjeść świeżą ostrygę. Dzięki tym warsztatom uczniowie będą wiedzieli jak odróżnić dobrej jakości ryby i frutti di mare, jak wybierać spośród produktów dostępnych w naszych sklepach.
Koordynator projektu- Anna Kmiołek-Gizara