20 września 2018r. klasa III kucharz wraz z nauczycielkami przedmiotów gastronomicznych: p. Renatą Prus-Nalewajk i p. Barbarą Grąbczewską, w ramach współpracy z Domem Polonii w Pułtusku, realizowała podstawę programową z tematu: „Sporządzanie kanapek dekoracyjnych, tartinek. Zasady dekoracji i podawania.”
Uczniowie Zespołu Szkół im. B. Prusa przygotowali 2000 tartinek (drobnych kanapek dekoracyjnych na jeden kęs). Młodzież mogła w praktyce przećwiczyć przygotowanie dużej ilości zakąsek w krótkim czasie. Liczyła się współpraca w grupie i odpowiedni podział zadań.
Przygotowane tartinki cieszyły oko i podniebienie. Sporządzone były z różnego rodzaju pieczywa w kształcie krążków i ozdobnej pasty. Jako elementy dekoracyjne młodzież zastosowała paprykę, oliwki, marynowaną cebulkę, cytrynę, koperek i zieloną pietruszkę.