30 maja grupa uczniów uczących się w zawodach technik żywienia i usług gastronomicznych oraz kucharz opuściła szkolne mury i udała się na wycieczkę o charakterze zawodoznawczym. Dzięki niezwykłej uprzejmości Pani Edyty Wardak - HR Senior Coordinatora, rekrutera na różnorodne stanowiska pracy w branży hotelarsko-gastronomicznej oraz pana Marcina Dawidowskiego – specjalisty ds. marketingu, gościliśmy w hotelu „Warszawianka” w Jachrance. Podczas tego spotkania ujrzeliśmy nieznaną nam dotychczas specyfikę pracy dużego obiektu hotelarsko-gastronomicznego, wzięliśmy udział w prelekcji dotyczącej rodzajów usług oferowanych przez ten obiekt. Uczniowie uczestniczyli również w dyskusji dotyczącej pożądanych w tej branży predyspozycji osobowościowych, a także otrzymali cenne wskazówki jak właściwie przygotować CV. Mieliśmy również okazję zwiedzić różne pomieszczenia hotelowe. Przekonaliśmy się, że zatrudnienie na stanowiskach związanych z naszym zawodem wymaga zaangażowania, umiejętności pracy pod presją czasu, otwartości na współpracę i odpowiedzialności, gdyż usługi oferowane przez taki hotel muszą spełnić różnorodne oczekiwania gości.
Po dużej dawce nowych i cennych informacji udaliśmy się na kręgle. To była świetna zabawa!
Marta Kulesza, Lidia Przybysz