Na ostatnich zajęciach realizowanych w ramach projektu edukacyjnego „Zdrowe słodkości” uczniowie Branżowej Szkoły I Stopnia sporządzali słodkości z zastosowaniem warzyw. Warzywa mają wiele właściwości oraz liczne wartości odżywcze - mogą pomóc w zapobieganiu wielu chorobom, takim jak zawał, udar, a nawet nowotwory. Dlatego warto wprowadzić warzywa do swoich posiłków, nie martwiąc się przy tym o ich kaloryczność – warzywa dostarczają niewiele kalorii. Są też one podstawą piramidy zdrowego żywienia. Na zajęciach młodzież sporządzała wyroby z zastosowaniem:
Buraka – ciasteczka i praliny buraczane
Cukinii – brownie z cukinii
Marchwi – batony marchewkowe
Szpinaku – babeczki szpinakowe
Fasoli – brownie z fasoli.
Wszystkie potrawy bardzo uczniom smakowały. Spożywając je wzbogacili swoją dietę w witaminy. Po receptury do wyżej podanych potraw zapraszamy do naszego kącika kulinarnego.
Koordynatorki projektu: Lidia Przybysz i Elżbieta Błaszczyk
Ps. Kliknij w zdjęcie, aby obejrzeć je w całości :)