Aż 62% młodzieży z naszej szkoły nie zjada w domu śniadania przed wyjściem do szkoły! Tak wynika z krótkiej ankiety przeprowadzonej wśród wybranej grupy uczniów. Zapytani o powody odpowiadają: „nie mam czasu”, „nie wyrabiam się”, „nie chce mi się”, „nie mam ochoty”, „wolę spać”… Wynik tej ankiety jest bardzo niepokojący.
A tymczasem, jak podają specjaliści z Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej, którego działalność ma na celu szerzenie rzetelnej wiedzy w zakresie żywienia i zdrowego stylu życia oraz dążenie do pozytywnej zmiany postaw i nawyków żywieniowych Polaków:
ü Rozpoczynając dzień od śniadania dostarczamy organizmowi energię niezbędną do efektywnego rozpoczęcia dnia. Najlepiej, aby śniadanie stanowiło 25-30 proc. energii całodziennej diety,
ü Bardzo ważna jest również jakość spożywanych śniadań. Najlepiej, aby śniadanie składało się z produktów zbożowych pełnoziarnistych, m.in. pieczywa (razowego, graham), płatków zbożowych (owsiane, żytnie, gryczane, jaglane), musli, otrębów. Produkty te są źródłem błonnika pokarmowego, który daje uczucie sytości oraz węglowodanów złożonych, które są trawione i wchłaniane do krwi powoli, a tym samym stopniowo dostarczają energii organizmowi. Dzięki temu nie dochodzi do nagłych wahań poziomu glukozy (cukru) we krwi, jak ma to miejsce w przypadków spożycia węglowodanów prostych (inaczej cukrów prostych).
Do produktów zbożowych dobrym dodatkiem są produkty mleczne (mleko, jogurt, kefir, maślanka, ser żółty, twaróg), produkty białkowe (wędliny – najlepiej upieczone samodzielnie, pasty z roślin strączkowych lub jajka) i koniecznie duża ilość warzyw lub/i owoców. Warto przy tym dodać, że połączenie w jednym posiłku produktów zbożowych i mlecznych (czyli np. płatki owsiane z jogurtem) sprzyja lepszemu wykorzystaniu przez organizm białka znajdującego się w zbożach
ü Polecanym dodatkiem do śniadania są również orzechy, pestki dyni, słonecznika czy siemię lniane
ü Pełnowartościowe śniadanie najlepiej spożyć do 2 godzin po wstaniu z łóżka, gdyż podczas snu metabolizm naszego organizmu spowalnia, dlatego ważne jest, aby rozpocząć nowy dzień posiłkiem, który go przyspieszy oraz dostarczy energii i niezbędnych składników odżywczych do prawidłowego funkcjonowania. Według licznych badań, spożywanie śniadań wpływa na lepszą koncentrację, zapamiętywanie, zdolność uczenia i rozwój intelektualny
ü Biorąc pod uwagę wszystkie korzyści wynikające ze spożywania śniadań, szczególnie te dotyczące wpływu na funkcjonowanie naszego mózgu, można z całą odpowiedzialnością powiedzieć, ze właściwie skomponowane śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu całego dnia i nie powinno być pomijane.
Idąc za potrzebami młodzieży, dla których często poranki są zbyt krótkie na przygotowanie śniadania, staraliśmy się wspólnie z uczniami znaleźć ciekawe, smaczne i odżywcze propozycje na śniadanie, które można w łatwy sposób przygotować raz na kilka dni. Rano wystarczy je spożyć z ulubionym jogurtem lub mlecznym napojem – będą doskonałym i pysznym zastrzykiem energii. Uczniowie przetestowali różne receptury na batony zbożowe i granolę, wykorzystując do ich wykonania płatki owsiane i jaglane, orzechy, suszone owoce i rozmaite pestki i nasiona. Ciekawymi potrawami, które można przygotować wcześniej, zjeść rano lub zabrać ze sobą na drugie śniadanie są sałatki, w nich warto wykorzystać wysokoenergetyczne makarony i kasze i wzbogacić je ulubionymi warzywami i owocami.
Apelujemy! Uczniowie, nie rezygnujcie ze śniadania. Warte jest przemyślenia znane powiedzenie: „Śniadanie zjedz jak król, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi''
Marta Kulesza, Lidia Przybysz