12 kwietnia świętujemy Dzień Czekolady!
Czekolada - dzisiejsza bohaterka, jest uwielbiana na całym świecie. W umiarkowanych ilościach może mieć pozytywny wpływa na zdrowie, ze względu na zawartość wielu dobroczynnych składników. Wśród nich na szczególną uwagę zasługuje magnez, niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, mózgu, pracy mięśni i serca. Spośród szerokiej oferty czekolad na rynku należy wybierać czekoladę gorzką, która uznawana jest za najzdrowszą. Nie można zapominać o kaloryczności czekolady, stąd przy jej konsumpcji warto kierować się zdrowym rozsądkiem.
Ale nie dzisiaj! W Dniu Czekolady proponujemy ciekawe możliwości jej wykorzystania w deserach i drobnych wyrobach cukierniczych. Uczniowie klas III Kp i II TŻ przygotowali słodkie desery czekoladowe z owocami, razowe ciasto czekoladowe, batony czekoladowe, blok czekoladowy i amarantusowy oraz praliny bounty w czekoladzie.
Zachęcamy do świętowania!
Lidia Przybysz, Marta Kulesza