W ramach projektu „Zdrowe słodycze” klasy kształcące się w zawodzie kucharz w grudniu przygotowały zmodyfikowane przepisy na ciasta i słodkości świąteczne. Młodzież wykonała piernik marchewkowy, szarlotkę sypaną, sernik, praliny piernikowe i świąteczne ciastka piernikowe. W wyżej wymienionych przepisach zostały zastosowane pewne zamienniki, dzięki którym ciasta pozostały jednocześnie mniej kaloryczne i równie smaczne. I tak na przykład:
- biały cukier, który w całości lub częściowo można zastąpić słodzikiem – ksylitolem. Słodycz ciasta można podkreślić także dodatkiem przypraw, takich jak cynamon i wanilia oraz poprzez owoce, np. tarte jabłka, których soczysty miąższ dodatkowo nawilży ciasto, jak w przypadku szarlotki sypanej.
- masło lub margaryna, które można zastąpić olejem rzepakowym lub kokosowym.
Uczniowie przygotowali piernik marchewkowy i konsumując go wszyscy stwierdzili, że smak marchewki jest niewyczuwalny i nie różni się on od tradycyjnego piernika. W ten prosty sposób możemy zwiększyć ilość warzyw i błonnika podczas świątecznego biesiadowania. Każde święta chyba nie mogą obejść się także bez sernika. Do przygotowania go oprócz twarogu warto wykorzystać jogurt naturalny lub serek wiejski, a do podania możemy wykorzystać dodatek zmiksowanych owoców, np. malin. Do masy serowej można dodać nasiona maku.
Młodzież bardzo chętnie skonsumowała trochę odchudzone ciasta i wszyscy zgodnie stwierdzili, że podczas świąt można zdrowo i słodko zjeść - bez wyrzeczeń.
Osoby zainteresowane przygotowaniem zaprezentowanych wyrobów zapraszamy do kącika kulinarnego.
Koordynatorki projektu
Lidia Przybysz i Elżbieta Błaszczyk