W listopadzie, w ramach realizacji projektu „Zdrowe słodycze”, uczniowie klas I - III Branżowej Szkoły I Stopnia sporządzali słodkości, w których główny składnik stanowiły daktyle. Owoce te mają wiele pozytywnych właściwości zdrowotnych. Spożywając je, możemy zapobiegać rozwojowi miażdżycy, a także ryzyku wystąpienia chorób układu sercowo – naczyniowego. Zawierają wysoką ilość potasu, dzięki czemu możemy utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi, co chroni nas przed nadciśnieniem tętniczym. Zawierają też duże ilości błonnika, który przyspiesza perystaltykę jelit, przynosząc ulgę w zaparciach. Po daktyle warto sięgać również w sytuacjach stresowych, wyczerpania psychicznego czy bezsenności. Owoce te zawierają witaminy z grupy B, które wspierają funkcjonowanie układu nerwowego oraz taurynę, która ułatwia zasypianie.
Na zajęciach praktycznych młodzież przygotowała zdrowe słodkości: daktylowe kule mocy, batony z daktyli, muffinki oraz brownie daktylowe. Uczniowie bardzo chętnie skonsumowali przygotowane wyroby, zaskoczeniem dla nich było, iż bez cukru i z surowca, dla niektórych spożywanego po raz pierwszy w życiu, można sporządzić takie pyszności.
Osoby zainteresowane przygotowaniem zaprezentowanych wyrobów zapraszamy do kącika kulinarnego na naszej stronie.
Koordynatorki projektu
Lidia Przybysz i Elżbieta Błaszczyk