W Zespole Szkół im. B. Prusa w Pułtusku odbyła się Olimpiada Wiedzy i Umiejętności Rolniczych. W eliminacjach szkolnych w bloku tematycznym gastronomia brało udział 16 uczniów, a w bloku tematycznym technologia żywności 15 uczniów. W obu blokach tematycznych uczniowie uczestniczyli w części pisemnej i praktycznej. W części pisemnej rozwiązywali test składający się z 60 zadań zamkniętych zawierających 4 odpowiedzi do wyboru, z których tylko jedna była prawdziwa. W części praktycznej uczniowie wykonywali kluski kładzione i przedstawiali możliwości zastosowania ich w gastronomii, rozpoznawali części kulinarne tuszy wieprzowej i omawiali, jakie potrawy można z nich wykonać, przygotowywali nakrycia do następujących zup: zupa dyniowa - krem z groszkiem ptysiowym, barszczyk czerwony z pasztecikami, zupa kalafiorowa, chłodnik i rosół z makaronem. Szkolna Komisja Konkursowa przy Zespole Szkół im. B. Prusa w Pułtusku, w składzie: Anna Zimny - przewodnicząca, Barbara Grąbczewska i Marta Kulesza – członkowie stwierdziła, że laureatami etapu szkolnego zostały: Joanna Bieńkowska i Dominika Kisiel w bloku gastronomia i Weronika Murawska w bloku technologia żywności.
Barbara Grąbczewska i Marta Kulesza
Ps. Kliknij w zdjęcie, aby obejrzeć je w całości :)