W bieżącym roku szkolnym w Zespole Szkół im. B. Prusa realizowany jest projekt edukacyjny pt.: „Zdrowe słodkości”. Zaangażowani w jego realizację są uczniowie Branżowej Szkoły I Stopnia z klasy II i III, kształcący się w zawodzie kucharz. Celem działań jest wykształcenie wśród młodzieży prawidłowych nawyków żywieniowych oraz pokazanie im, że słodkości można przygotować ze zdrowych składników i wtedy będą one miały pozytywny wpływ na zdrowie.
W październiku uczniowie przygotowali słodkości, takie jak: batoniki owsiane z marchewką, ciastka owsiano-orzechowe, ciastka owsiane i kule energetyczne, gdzie głównym składnikiem były płatki owsiane, które zaliczane są do grupy najzdrowszych produktów żywnościowych. Młodzież z apetytem skonsumowała swoje wypieki.
Płatki owsiane mają działanie prozdrowotne, ponieważ pomagają w utrzymaniu prawidłowej masy ciała, obniżają poziom cholesterolu i ciśnienie krwi, dbają o nasze serce, zmniejszają ryzyko nowotworów jelita grubego, jak również poprawiają wydolność fizyczną. Są bogatym źródłem magnezu i potasu, a także tryptofanu i witaminy B6.
Koordynatorki projektu
Lidia Przybysz i Elżbieta Błaszczyk
Ps. Kliknij w zdjęcie, aby obejrzeć je w całości :)