Jesień jest dla nas chłodem, deszczem i przemijaniem. A jak smakuje jesień? Na przykład kruchym ciastem ze wspaniałymi śliwkami, które swoim wyjątkowym smakiem rozpieszczają nas tylko o tej porze roku. Wypróbujcie, polecamy!
Marta Kulesza
CIASTO ze śliwkami i kruszonką
Składniki:
Ciasto:
380g mąki pszennej
200g cukru pudru
1 łyżeczka cukru wanilinowego lub cukru z prawdziwą wanilią
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
230g schłodzonego masła
1 jajko
1 kg umytych śliwek
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
cukier puder do posypania
Sposób wykonania:
1. Blachę o wymiarach 28cm x 24cm wyłożyć papierem do pieczenia.
2. Śliwki przekroić na pół, usunąć pestkę, duże śliwki pokroić na ćwiartki. Pokrojone śliwki przełożyć do miski, dodać mąkę ziemniaczaną, odstawić.
3. Mąkę przesiać na stolnicę wraz z proszkiem do pieczenia. Mąkę posiekać z zimnym masłem. Do miseczki wbić jajko, dodać cukier puder oraz cukier wanilinowy, utrzeć rózgą kuchenną. Masę dodać do mąki z masłem, szybko zagnieść ciasto i schłodzić je 30 minut w lodówce.
4. Ciasto podzielić na dwie równe części. Jedną częścią ciasta wyłożyć blaszkę o wymiarach 28cm x 24cm. Na wierzchu poukładać śliwki skórką do dołu. Drugą część ciasta pokruszyć w dłoniach i rozłożyć równomiernie na śliwkach.
5. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 45-50 minut w temp. 180°C.
6. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.