Superfoods to produkty spożywcze nieprzetworzone, posiadające wyjątkowo dużo cennych składników odżywczych. Termin superfood brzmi ciekawie, zachęcająco, wręcz marketingowo. Powszechnie z terminem tym kojarzą się modne nasiona chia, jagody goi czy spirulina... Ale my mamy również nasze polskie superfoods – siemię lniane, żurawinę, nasiona i orzechy, zielone warzywa, owoce, kasze… Ich lista jest bogata, a możliwości wykorzystania w codziennym żywieniu ogromne. Można z nich wykonać proste i smaczne potrawy. Uczniowie klasy I TŻ przygotowali 5 posiłków z superfoods według pomysłu uczennicy klasy III TŻ – Dagmary Piątkowskiej, która osobiście nadzorowała proces produkcji potraw. Dagmara zaplanowała zapiekaną owsiankę z prażonymi jabłkami i żurawiną na śniadanie, koktajl z siemieniem lnianym na drugie śniadanie, zapiekankę z pełnoziarnistym makaronem i szpinakiem jako propozycję na sycący obiad, chlebek bananowy i domowy izotonik na podwieczorek oraz lekką sałatkę z kaszy bulgur na kolację. Dbajmy o swoją codzienną dietę, to ważne!
Ps. Kliknij w zdjęcie, aby obejrzeć je w całości :)