W październiku 2020r. opublikowano opracowane przez Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – PZH nowe „Zalecenia zdrowego żywienia”, zgodnie z którymi warzywa i owoce powinny stanowić połowę tego, co jemy. „Badania wykazują, że duże spożycie warzyw i owoców znacząco zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory złośliwe i choroby sercowo-naczyniowe (nadciśnienie tętnicze, udary mózgu, zawały serca), a także wiele innych przewlekłych chorób m.in. cukrzycę i otyłość. Minimum to 400g warzyw i owoców dziennie, ale im więcej tym lepiej, z zachowaniem proporcji więcej warzyw niż owoców” – podaje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej.
Warzyw i owoców w sklepach mamy pod dostatkiem, receptur na ciekawe potrawy z nich jeszcze więcej, co więc stoi na przeszkodzie, że potrafimy tych zaleceń skutecznie stosować? Czy to nasze nawyki żywieniowe, brak chęci, czasu…?
Uczniowie klas żywieniowych już od pierwszego roku nauki uczą się jak przygotować ciekawe potrawy z warzyw i owoców. Podczas zajęć praktycznych przygotowywali różnorodne dania i desery z warzyw: sałatkę caprese, placki z dyni w dwóch smakach – z jabłkami oraz ziemniakami, placki z cukinii, zupę krem z papryki i marchwi, ciasto kakaowe z cukinii, muffiny w dwóch wersjach - z cukinii oraz z dyni.
Było kolorowo, zdrowo i smacznie. Bierzmy z nich przykład!
Marta Kulesza, Lidia Przybysz
Ps. Kliknij w zdjęcie, aby obejrzeć je w całości :)