Technikum nr 2

Kierunki kształcenia w roku szk. 2017/2018:
Technik żywienia i usług gastronomicznych, Technik organizacji reklamy, Technik usług fryzjerskich

Branżowa Szkoła I stopnia nr 2

Kierunki kształcenia w roku szk.  2017/2018: Fryzjer, Mechanik pojazdów samochodowych,Blacharz samochodowy, Monter sieci instalacji i urządzeń sanitarnych, Piekarz, Kucharz, Sprzedawca, Lakiernik, Elektryk, Murarz-tynkarz, Stolarz, Mechanik - operator pojazdów i maszyn rolniczych

  • Technikum nr 2

  • Branżowa Szkoła I stopnia nr 2

Zbliżają się Andrzejki, czas domówek, prywatek. Uczniowie Zespołu Szkół im. Bolesława Prusa w Pułtusku proponują z tej okazji na domowe spotkania tort kanapkowy.

 

Tort Kanapkowy

Normatyw surowcowy:

Pasta z kurczakiem
  ½ szklanki  serka śmietankowego np. almette
  ½ szklanki majonezu
  ¼ szklanki posiekanej dymki
  1 łyżka soku z cytryny
  1 łyżka maku
   2½ szklanki drobno pokrojonej piersi kurczaka
   1/3 szklanki grubo mielonych lekko uprażonych orzechów włoskich
   sól i pieprz

Pasta jajeczna
 8 jajek na twardo
 2/3 szklanki majonezu
 1/3 szklanki drobno posiekanych zielonych oliwek (opcjonalnie)
 3 łyżki drobno posiekanej czerwonej cebuli
 sól i pieprz

Pasta serowa z pesto
  1/2 szklanki liści bazylii
  1/3 szklanki płaskich liści natki pietruszki
  2 ząbki czosnku, zmiażdżone
  3 łyżki oliwy
 200 g serka śmietankowego np. almette
 2 – 3 łyżki kwaśnej śmietany
 sól i pieprz

1 paczka białego chleba tostowego
1 paczka ciemnego chleba tostowego

Do dekoracji: rzodkiewka, szczypiorek, sałata

Wykonanie

1.Przygotowanie pasty z kurczaka

  Pierś z kurczaka przyprawić solą i pieprzem, upiec w temp.180̊C, wystudzić, pokroić w drobną kostkę. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki, doprawić do smaku, wymieszać, wstawić do lodówki do wychłodzenia.

2.Przygotowanie pasty jajecznej

   Jajka ugotowane na twardo zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wymieszać z majonezem, posiekanymi oliwkami, cebulą, doprawić do smaku. Wstawić do lodówki do wychłodzenia. 

3.Przygotowanie pasty serowej z pesto

  Bazylię, natkę, czosnek i oliwę zmiksować na gładką pastę, dodać twarożek i zmiksować. Wlewać tyle śmietany, żeby masa zrobiła się gładka.   Doprawić do smaku.

4. Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć folią spożywczą lub pergaminem tak, żeby brzegi wystawały na zewnątrz. Z kromek chleba odkroić skórkę i ciasno wykładać dno tortownicy, zapełniając również szczeliny pomiędzy kromkami. Rozsmarowywać pasty.

I – pieczywo ciemne

II- pasta z kurczaka

III- pieczywo jasne

IV – pasta jajeczna

V- pieczywo ciemne

VI- pasta z serowa z pesto

VII- pieczywo jasne


Tort wstawić do wychłodzenia na 3 godziny do lodówki. Następnie wyjąć posmarować pozostałą pastą z pesto, obsypać posiekanym szczypiorkiem udekorować krążkami rzodkiewki i kawałkami sałaty. Kroić jak tort.







Poprawiony: poniedziałek, 17 listopada 2014 11:34
 
 
<<  Listopada 2017  >>
 Pn  Wt  Śr  Cz  Pt  So  N 
    1  2  3  4  5
  6  7  8  9101112
13141516171819
20212223242526
27282930   

projekty_unijne

 Szkola_bez_przemocy

  leonardo