Technikum nr 2

Kierunki kształcenia w roku szk. 2017/2018:
Technik żywienia i usług gastronomicznych, Technik organizacji reklamy, Technik usług fryzjerskich

Branżowa Szkoła I stopnia nr 2

Kierunki kształcenia w roku szk.  2017/2018: Fryzjer, Mechanik pojazdów samochodowych,Blacharz samochodowy, Monter sieci instalacji i urządzeń sanitarnych, Piekarz, Kucharz, Sprzedawca, Lakiernik, Elektryk, Murarz-tynkarz, Stolarz, Mechanik - operator pojazdów i maszyn rolniczych

  • Technikum nr 2

  • Branżowa Szkoła I stopnia nr 2

Nadchodzi lato i na pewno nie będzie brakowało upalnych dni, w które chętnie zjemy coś lekkiego, orzeźwiającego i nie pracochłonnego w wykonaniu. Uczniowie: Joanna Wykowska , Aleksandra Urbaniak, Rafał Kuczyński, Rafał Szurawski, Paweł Archacki proponują desery, które wykonali na zajęciach edukacyjnych z procesów w technologii gastronomicznej.

Pomarańcze z żurawinami w winnej galaretce 6 porcji

Normatyw surowcowy:

  • Żelatyna 1 op. na litr płynu (duże)
  • Żurawina suszona 1 op. (10dag)
  • Cukier puder 7 łyżek
  • Pomarańcze 8 szt.
  • Wino półwytrawne lub półsłodkie 0,5 l

Wykonanie:

1.Żelatynę wymieszać z ½ szl. Wody.

2.Żurawinę zalać wrzątkiem i odstawić na 5 minut, następnie odcedzić.

3.Pomarańcze obrać, wyfiletować 4 szt. ( wyciąć cząstki z pomiędzy błon), pozostałą część pomarańczy po filetowaniu oraz z pozostałych 4 szt. wycisnąć sok.

4.Sok pomarańczowy wraz z cukrem pudrem zagotować, następnie dodać żelatynę i mieszać aż całkowicie się rozpuści.

5.Dolać wino dokładnie wymieszać i pozostawić do schłodzenia

6.Do kieliszków, pucharków wyporcjować cząstki pomarańczy, żurawinę, zalać gęstniejącą winną galaretką i odstawić do lodówki do zastygnięcia na ok 2 h

7.Przed podaniem można udekorować bitą śmietanką.




 
 
<<  Listopada 2017  >>
 Pn  Wt  Śr  Cz  Pt  So  N 
    1  2  3  4  5
  6  7  8  9101112
13141516171819
20212223242526
27282930   

projekty_unijne

 Szkola_bez_przemocy

  leonardo