7 grudnia 2018 r. uczniowie Zespołu Szkół im. B. Prusa wzięli udział w X Jubileuszowej edycji Ogólnopolskiego Konkursu Szkół Gastronomicznych „Kuchnia Polska w Tradycji Świąt Bożego Narodzenia 2018” oraz Ogólnopolskiej „Olimpiadzie Młodych Baristów” dla Szkół Gastronomicznych.

W konkursie kulinarnym szkołę reprezentowali uczniowie klasy III TŻ – Emil Malinowski i Łukasz Sztreja, zaś uczennica klasy IV TŻ Justyna Świderska zmagała się w konkursie baristycznym. Uczniowie Prusa stanowili jeden z dwunastu zespołów z całej Polski wyłonionych na postawie eliminacji, co już stanowiło niezwykłe wyróżnienie. Zadaniem chłopców było przygotowanie zakąski ze śledzia, dania zasadniczego, w skład którego musiały wejść wołowina, ziemniak i goździki oraz deseru sporządzonego z udziałem buraka i sera twarogowego. Justyna natomiast musiała przebrnąć trzy etapy, tj. test teoretyczny o kawie, przygotowanie espresso i cappuccino oraz własnej kompozycji kawowej. Przeżycia były ogromne! Okazuje się, że wyjście poza bezpieczne mury szkolne oraz prezentacja własnych umiejętności w nowych okolicznościach i otoczeniu niesie ze sobą całą gamę emocji, udziela się stres związany z presją czasu, skrępowanie wynikające z bycia ocenianym, a sytuacja wymaga jednocześnie koncentracji i dobrej autoprezentacji. 

Pomimo, iż uczniom naszej szkoły nie udało się stanąć na podium, to sam udział, możliwość reprezentowania szkoły, a także obcowania z tak liczną grupą ekspertów oraz mistrzów z dziedziny gastronomii i baristyki traktujemy jako nagrodę. Spotkaliśmy się z niezwykłą otwartością sędziów i organizatorów, mogliśmy wymienić informacje z innymi drużynami, obserwować ich pracę oraz nawiązać ciekawe zawodowe znajomości.

 

                                                                                              Marta Kulesza