Od 1 sierpnia 2014 r. do 31 sierpnia 2015 r. Zespół Szkół im. B. Prusa w Partnerstwie z Unią Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego z Warszawy realizuje projekt ,,Nauka zawodu przez praktykę gwarancją sukcesu na rynku pracy” współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
Projekt dotyczy Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki:
Priorytet IX Rozwój wykształcenia i kompetencji w regionach,
Działanie 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego
Projekt realizowany jest pod nadzorem Mazowieckiej Jednostki Wdrażania Programów Unijnych.
Dlaczego warto wziąć udział w projekcie.
Udział w projekcie jest niepowtarzalną okazją, by zupełnie bezpłatnie uzupełnić oraz nabyć nowe umiejętności niezbędne aby stać się atrakcyjnym na rynku pracy
- Nad Twoim doskonaleniem zawodowym będzie czuwać grono specjalistów z różnych dziedzin gastronomii, grafiki komputerowej, malarstwa i rysunku, szefowie kuchni najlepszych hoteli w Polsce
- Podobne zajęcia kosztowałby Cię kilkanaście tysięcy złotych. TY, dzięki wsparciu Europejskiego Funduszu Społecznego, będziesz mógł/mogła w nich uczestniczyć całkowicie bezpłatnie
- Zapewniamy w zależności od zajęć: materiały piśmiennicze, odzież ochronną, surowce do ćwiczeń, wynagrodzenie za staż zawodowy u pracodawcy, zwrot kosztów dojazdu do miejsca stażu i wiele innych
- Po zakończeniu udziału w Projekcie uzyskasz certyfikaty poświadczające nabycie nowych umiejętności zawodowych (kurs barmański, baristyczny, kiper herbaty, carving) i udział w stażu zawodowym,
- Zdobyte certyfikaty ułatwią Ci znalezienie atrakcyjnej pracy, rozpoczęcie własnej działalności, uzyskanie awansu na ścieżce kariery zawodowej.
- Przez udział w projekcie będziecie mogli:
- rozwijać kompetencje zawodowe przez odbycie staży zawodowych u pracodawców, udział w warsztatach
w zależności od kształcenia w zawodzie
*technik żywienia i usług gastronomicznych oraz kucharz mogą uczestniczyć w warsztatach kulinarnych carvingu, kursach- baristycznym, barmańskim, kipera herbaty
*technik organizacji reklamy mogą uczestniczyć w warsztatach z rysunku z elementami grafiki komputerowej
- otrzymać wsparcie w programowaniu i realizacji własnych ścieżk edukacyjnych i zawodowych
Obszar realizacji projektu
Projekt jest przeznaczony dla uczniów kształcący się w zawodach : technik żywienia i usług gastronomicznych, kucharz, technik organizacji reklamy Zespołu Szkół im. Bolesława Prusa w Pułtusku uczących się w Technikum i Zasadniczej Szkole Zawodowej
Uczestnicy projektu
- W projekcie weźmie udział 110 osób. Uczestnikami mogą zostać wszyscy chętni uczniowie powyższych kierunków kształcenia Technikum i Zasadniczej Szkoły Zawodowej
|