Nauczyciele Zespołu Szkół im. B. Prusa w trosce o rozwój zawodowy uczniów, uatrakcyjnianie procesu edukacyjnego, rozbudzanie pasji, wydobycie talentów, wskazanie możliwości dalszej edukacji, organizują spotkania z ciekawymi ludźmi z branży. Przykładem takiego działania było spotkanie 23.05.2017r. z Mistrzem Kulinarnym Marcinem Budynkiem.
Pan Marcin Budynek znany z programów TV m. in. Doradca Smaku, Wielki test o żywności, Kawa czy herbata, założyciel Akademii Kulinarnej z siedzibą w Augustowie, spotkał się z młodzieżą klas o profilu gastronomicznym w celu promocji mięsa wieprzowego.
Szef kuchni Marcin Budynek jako jeden z autorytetów w świecie gastronomii realizuje wraz ze Związkiem Polskie Mięso program informacyjno-szkoleniowy z zakresu jakości mięsa wieprzowego, pod hasłem „Wybieram wieprzowinę”, skierowany do uczniów szkół gastronomicznych. Projekt finansowany jest z funduszu promocji mięsa wieprzowego.
Spotkanie składało się z dwóch części. Część pierwszą poprowadził szef kuchni Marcin Budynek i dietetyk Judyta Szymkowiak. Była to prelekcja na temat:
- najpopularniejszych ras świń w Polsce i za granicą,
- systemu jakości PQS,
- klasyfikacji mięsa wieprzowego,
- zmian w walorach odżywczych mięsa wieprzowego w ostatnich 20 latach,
- zasad wyboru właściwej jakości wieprzowiny,
- podstawowych zasad postępowania podczas obróbki termicznej,
- nowoczesnych technik kulinarnych.
Część druga to przygotowywanie potraw pod okiem Marcina Budynka i jego ekipy. Młodzież przygotowała m.in.:
- marynowane polędwiczki z fondue z młodej sałaty rzymskiej z dodatkiem koziego sera,
- żeberka miodowo-imbirowe z pieczonymi burakami, wędzonymi śliwkami i zielonymi szparagami,
- burger z frytkami z selera i sosami np. pomarańczowym,
- suvlaki wieprzowe z grillowaną pitą, sosem tza tziki i salsą z marchewki i pomidorów,
- duszony boczek w glazurze z marchewką glazurowaną miodem i pomarańczami.
W trakcie spotkania z szefem kuchni najcenniejsze były jego liczne wskazówki technologiczne, których nie znajdziemy w żadnych książkach. Spotkanie to również wymiana doświadczeń, dyskusja o stanie polskiej gastronomii, o jakości kształcenia w branży gastronomicznej oraz wyposażeniu dydaktycznym szkół zawodowych w Polsce. Pan Marcin Budynek wskazuje, że projekty tego typu mają także na celu przekonanie uczniów do podjęcia pracy w wybranym zawodzie. Podkreślał, że praca w gastronomii jest atrakcyjna również pod względem finansowym. Szef kuchni w restauracjach zarabia 6-7 tys. zł, a w warszawskich hotelach min 10 tys. zł. Na rynku pracy jest ogromne zapotrzebowanie na każdą liczbę pracowników gastronomii.
A zatem, uczniowie, wasz wybór ścieżki edukacyjnej jest właściwy!!! Ci, którzy jeszcze nie są pewni jaką drogę wybrać, niech wybiorą gastronomię w Prusie!
Miło było również usłyszeć, że Zespół Szkół im. B. Prusa w Pułtusku jest jedną z niewielu szkół w Polsce z tak dobrą bazą dydaktyczną dla gastronomii.
Na zakończenie spotkania uczniowie otrzymali certyfikaty, profesjonalne noże szefa kuchni oraz fartuchy. Było kreatywnie, smacznie i bardzo aromatycznie.
|