Spotkanie z doradcą Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Poświętnem
W dniu 27.04.2017r. młodzież klas II i III technikum kształcąca się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych spotkała się z głównym specjalistą - Panią Zenoną Szostek - zajmującą się zdrowym żywieniem, produktem tradycyjnym i regionalnym oraz dziedzictwem kulinarnym.
Pani Zenona przedstawiła młodzieży z Zespołu Szkół im. B. Prusa dwie prezentacje. Pierwsza dotyczyła zasad zdrowego odżywiania ze szczególnym uwzględnieniem pochodzenia produktów i ich wpływu na zdrowie człowieka. Druga natomiast, niezwykle ciekawa, dotyczyła produktów tradycyjnych i regionalnych. Młodzież poznała listę polskich produktów zarejestrowanych w Europejskim Systemie Ochrony Produktów Regionalnych i Tradycyjnych, na której znajdują się między innymi bryndza podhalańska, oscypek, miód wrzosowy z Borów Tucholskich, miody pitne, wielkopolski ser smażony, rogal świętomarciński, andruty kaliskie, olej rydzowy, truskawka kaszubska, wiśnia nadwiślańska, suska sechlońska (podwędzana i podsuszana śliwka), obwarzanek krakowski i ser koryciński swojski. Poznaliśmy też dziedzictwo kulinarne oraz listę produktów tradycyjnych Mazowsza, na której obok takich produktów jak: miód nadbużański, mazowieckie piwo miodowe, podchmielone wisienki zakroczymskie, bułka drożdżowa jagodzianka, „pańska skórka”(bardzo słodkie biało-różowe cukierki), nadbużański chleb wiejski na zakwasie, ser kozi z Cegłowa, znalazły się, dzięki staraniom Pani Haliny Witkowskiej – prezes Kuźni Kurpiowskiej, fafernuchy – małe podłużne ciasteczka o charakterystycznym pieprznym smaku i zapachu cynamonu i miodu (wpisane na listę w 2010r.). W trakcie spotkania dowiedzieliśmy się również o ciekawych miejscach w naszej niedalekiej okolicy, które warto odwiedzić, bo powstają w nich produkty żywnościowe w oparciu o naturalne metody wytwarzania według receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie.
|