Technikum nr 2

Kierunki kształcenia w roku szk. 2018/2019:
Technik żywienia i usług gastronomicznych - dietetyka, Technik organizacji reklamy - fotografia cyfrowa, Technik usług fryzjerskich - wizaż, Technik budownictwa - klasa patronacka firmy Budomur

Branżowa Szkoła I stopnia nr 2

Kierunki kształcenia w roku szk.  2018/2019: Fryzjer, Mechanik pojazdów samochodowych,Blacharz samochodowy, Monter sieci instalacji i urządzeń sanitarnych, Piekarz, Sprzedawca, Lakiernik, Elektryk, Murarz-tynkarz, Stolarz, Mechanik - operator pojazdów i maszyn rolniczych, Kucharz - barman (n...

  • Technikum nr 2

  • Branżowa Szkoła I stopnia nr 2

Spotkanie z doradcą Ośrodka Doradztwa  Rolniczego w Poświętnem

W dniu 27.04.2017r. młodzież klas II i III technikum kształcąca się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych spotkała się z głównym specjalistą - Panią Zenoną Szostek - zajmującą się zdrowym żywieniem, produktem tradycyjnym i regionalnym oraz dziedzictwem kulinarnym.

Pani Zenona przedstawiła młodzieży z Zespołu Szkół im. B. Prusa dwie  prezentacje. Pierwsza dotyczyła  zasad zdrowego odżywiania ze szczególnym uwzględnieniem pochodzenia produktów i ich wpływu na zdrowie człowieka. Druga natomiast, niezwykle ciekawa, dotyczyła produktów tradycyjnych i regionalnych. Młodzież poznała listę polskich produktów zarejestrowanych  w Europejskim Systemie Ochrony Produktów Regionalnych i Tradycyjnych, na której znajdują się między innymi bryndza podhalańska, oscypek, miód wrzosowy z Borów Tucholskich, miody pitne, wielkopolski ser smażony, rogal świętomarciński, andruty kaliskie, olej rydzowy, truskawka kaszubska, wiśnia nadwiślańska, suska sechlońska (podwędzana i podsuszana śliwka), obwarzanek krakowski i ser koryciński swojski. Poznaliśmy też dziedzictwo kulinarne oraz listę produktów tradycyjnych Mazowsza, na której obok takich produktów jak: miód nadbużański, mazowieckie piwo miodowe, podchmielone wisienki zakroczymskie, bułka drożdżowa jagodzianka, „pańska skórka”(bardzo słodkie biało-różowe cukierki), nadbużański chleb wiejski na zakwasie, ser kozi z Cegłowa, znalazły się, dzięki staraniom Pani Haliny Witkowskiej – prezes Kuźni Kurpiowskiej, fafernuchy – małe podłużne ciasteczka o charakterystycznym pieprznym smaku i zapachu cynamonu i miodu (wpisane na listę w 2010r.). W trakcie spotkania dowiedzieliśmy się również o ciekawych miejscach w naszej niedalekiej okolicy, które warto odwiedzić, bo powstają w nich produkty żywnościowe w oparciu o naturalne metody wytwarzania według receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie.



Poprawiony: sobota, 29 kwietnia 2017 19:59
 
 
<<  Grudnia 2024  >>
 Pn  Wt  Śr  Cz  Pt  So  N 
        1
  2  3  4  5  6  7  8
  9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     

projekty_unijne

 Szkola_bez_przemocy

  leonardo