Technikum nr 2

Kierunki kształcenia w roku szk. 2018/2019:
Technik żywienia i usług gastronomicznych - dietetyka, Technik organizacji reklamy - fotografia cyfrowa, Technik usług fryzjerskich - wizaż, Technik budownictwa - klasa patronacka firmy Budomur

Branżowa Szkoła I stopnia nr 2

Kierunki kształcenia w roku szk.  2018/2019: Fryzjer, Mechanik pojazdów samochodowych,Blacharz samochodowy, Monter sieci instalacji i urządzeń sanitarnych, Piekarz, Sprzedawca, Lakiernik, Elektryk, Murarz-tynkarz, Stolarz, Mechanik - operator pojazdów i maszyn rolniczych, Kucharz - barman (n...

  • Technikum nr 2

  • Branżowa Szkoła I stopnia nr 2

11 kwietnia 2017r. w Zespole Szkół im. B. Prusa odbyły się kolejne warsztaty językowo-kulinarne, w których udział wzięły wolontariuszki z Centrum Wymiany Międzynarodowej i Wolontariatu w Pułtusku: Julia Carre, Marie Reynaud i Tugce Silka oraz uczniowie klasy II Tż.

Tematem zajęć było słodkie śniadanie, które można przygotować z okazji Wielkanocy. Uczniowie zapoznali się z tradycjami obchodzenia Wielkanocy we Francji - warsztaty rozpoczęły się od francuskiego zwyczaju - chassé aux œufs de Pâques - czyli poszukiwania czekoladowych smakołyków w zakamarkach pracowni gastronomicznej. Natomiast dzięki obecności wolontariuszki Tugce z Turcji, uczniowie mieli okazję zapoznać się z postną tradycją Ramadanu. W czasie zajęć uczniowie wraz z wolontariuszkami przygotowali następujące potrawy:

- ciasto pomarańczowe Revani,

- sałatkę Kisir,

- sałatkę Cacik,

- rogaliki croissants,

- francuskie babeczki madeleines,

- bagietki śniadaniowe,

- tartę czekoladową,

- pain au chocolat, ciasto francuskie z czekoladą. 

W czasie warsztatów panowała atmosfera zabawy, a uczniowie po raz kolejny mieli okazję szlifować znajomość języka angielskiego. Nad poprawnym przebiegiem warsztatów czuwały nauczycielki przedmiotów gastronomicznych: p. Lidia Przybysz i p. Anna Wójcik oraz inicjatorka warsztatów - nauczycielka języka angielskiego, p. Katarzyna Mierzejewska.

 

W trakcie zajęć "Eko-maniacy" wyświetlili prezentację promującą wiedzę o ekologii i zdrowym stylu życia. Opowiedzieli także o odwiedzonych przez siebie miejscach oferujących zdrową i ekologiczną żywność. 




Poprawiony: czwartek, 13 kwietnia 2017 17:58
 
 
<<  Grudnia 2024  >>
 Pn  Wt  Śr  Cz  Pt  So  N 
        1
  2  3  4  5  6  7  8
  9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     

projekty_unijne

 Szkola_bez_przemocy

  leonardo