Technikum nr 2

Kierunki kształcenia w roku szk. 2018/2019:
Technik żywienia i usług gastronomicznych - dietetyka, Technik organizacji reklamy - fotografia cyfrowa, Technik usług fryzjerskich - wizaż, Technik budownictwa - klasa patronacka firmy Budomur

Branżowa Szkoła I stopnia nr 2

Kierunki kształcenia w roku szk.  2018/2019: Fryzjer, Mechanik pojazdów samochodowych,Blacharz samochodowy, Monter sieci instalacji i urządzeń sanitarnych, Piekarz, Sprzedawca, Lakiernik, Elektryk, Murarz-tynkarz, Stolarz, Mechanik - operator pojazdów i maszyn rolniczych, Kucharz - barman (n...

  • Technikum nr 2

  • Branżowa Szkoła I stopnia nr 2

Poszukiwania tradycji i kuchni regionalnej

9 marca uczniowie Zespołu Szkół im. B. Prusa, pod opieką nauczycielek przedmiotów gastronomicznych: Lidii Przybysz i Marty Kuleszy, odbyli kolejną podróż, przygotowującą ich do ogólnopolskiego konkursu „Czas na zdrowie”. W poszukiwaniu tradycji i kuchni regionalnej udali się do Kuźni Kurpiowskiej w Pniewie.

Kuźnia Kurpiowska jest miejscem spotkań ludzi, działających na rzecz dziedzictwa kulturowego i przyrodniczego regionu, kultywujących tradycje Białej Puszczy Kurpiowskiej. Stowarzyszenie Puszcza Biała – Moja Mała Ojczyzna, opiekujące się izbą regionalną, realizuje swoje cele poprzez prowadzenie działalności wystawienniczej, warsztatowej, szkoleniowej i wydawniczej. W miejscu tym znajdziemy bardzo bogatą ofertę zajęć skierowaną do dzieci, młodzieży oraz osób dorosłych. Uczestnicy warsztatów i lekcji muzealnych korzystają ze sprzętów i narzędzi dostępnych w Kuźni Kurpiowskiej. Lekcje muzealne połączone są z degustacją potraw regionalnych, które pochodzą z dawnej kuchni kurpiowskiej i oparte są na tradycyjnych recepturach. Można tam spróbować: fafernuchy, grycoki, pampuchy, wędliny, kiełbasę i kaszankę z lokalnej masarni, sodziaki, kapustę postną, pierogi z kapustą i grzybami, pierogi z mięsem, barszcz czerwony, ciasto drożdżowe, kapustę kiszoną, krokiety, kawę, herbatę, owoce i warzywa sezonowe, chleb pieczony na liściach chrzanu, prażuchę. Młodzież miała możliwość własnoręcznie przygotować pod czujnym okiem prezes stowarzyszenia p. Haliny Witkowskiej bardzo smaczne sodziaki.

Uczniowie odwiedzili także położone na terenie Puszczy Białej „Siedlisko Leluja”. Prowadzona jest tam działalność ekologiczna, hodowane są kozy i koniki polskie. Żywność przygotowywana jest własnoręcznie z produktów pochodzących z własnego gospodarstwa. W siedlisku można spróbować pysznych serów podpuszczkowych: oscypka, oscypka wędzonego, sera „jak koryciński” bez dodatków i z ziołami oraz różnego rodzaju dodatkami, a także ricottę, twarożek i masło. Gospodarze oferują bogaty asortyment chleba robionego na zakwasie: z siemieniem, słonecznikiem, płatkami owsianymi lub baz żadnych dodatków. Uczniowie z Prusa przygotowali dwa sery, które sami przyprawili i degustowali. Młodzi adepci sztuki kulinarnej byli pod ogromnym wrażeniem miejsca i właścicieli. „Siedlisko Leluja” jest idealnym miejscem do odpoczynku w otoczeniu pięknego krajobrazu oraz degustacji zdrowych, ekologicznych produktów.

Młodzież Zespołu Szkół im. B. Prusa w Pułtusku składa serdeczne podziękowania za wspaniałe warsztaty, które umocniły uczestników w przekonaniu, że zdrowa i regionalna żywność jest naprawdę smaczna, warto o niej pamiętać i ją kultywować.

Już teraz uczniowie i organizatorzy zapraszają wszystkich chętnych na Festyn Zdrowia, który odbędzie się 18 maja w Zespole Szkół im. B. Prusa w Pułtusku.



 
 
<<  Września 2024  >>
 Pn  Wt  Śr  Cz  Pt  So  N 
        1
  2  3  4  5  6  7  8
  9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      

projekty_unijne

 Szkola_bez_przemocy

  leonardo