Technikum nr 2

Kierunki kształcenia w roku szk. 2018/2019:
Technik żywienia i usług gastronomicznych - dietetyka, Technik organizacji reklamy - fotografia cyfrowa, Technik usług fryzjerskich - wizaż, Technik budownictwa - klasa patronacka firmy Budomur

Branżowa Szkoła I stopnia nr 2

Kierunki kształcenia w roku szk.  2018/2019: Fryzjer, Mechanik pojazdów samochodowych,Blacharz samochodowy, Monter sieci instalacji i urządzeń sanitarnych, Piekarz, Sprzedawca, Lakiernik, Elektryk, Murarz-tynkarz, Stolarz, Mechanik - operator pojazdów i maszyn rolniczych, Kucharz - barman (n...

  • Technikum nr 2

  • Branżowa Szkoła I stopnia nr 2

Zespół Szkół im. B. Prusa, podobnie jak w ubiegłym roku, przystąpił do ogólnopolskiego konkursu "Czas na zdrowie", którego głównym celem jest powszechna edukacja w zakresie zdrowego odżywiania i zdrowego stylu życia oraz promocja wiedzy na temat rolnictwa ekologicznego, żywności ekologicznej, regionalnej i tradycyjnej, jak również aktywności fizycznej. Realizując powyższe zadania, uczniowie klasy I Tż, II Tż i III Tor pod opieką nauczycielek przedmiotów gastronomicznych: Lidii Przybysz i Marty Kuleszy, 7 marca wyruszyli na zwiedzanie takich miejsc.

Pierwszą odwiedzoną firmą była „Bioszynkownia Adama Kowalczyka” w Golądkowie. Firma zajmuje się produkcją wędlin ekologicznych, które posiadają certyfikat ekologiczny nadany przez jednostkę certyfikowaną w Polskim Centrum Akredytacji. Mięso pochodzi z gospodarstwa ekologicznego, gdzie świnie karmione są wyłącznie ekologicznym pokarmem, hodowane są na wolnym wybiegu. Do produkcji wędlin używane są jedynie naturalne przypraw bez najmniejszego dodatku sztucznych barwników i konserwantów. Dzięki uprzejmości pana Kowalczyka młodzież kształcąca się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych miała możliwość uczestniczyć w produkcji kiełbasy.

Kolejnym miejscem, do którego udała się młodzież z Prusa, był Ośrodek Szkoleniowo-Integracyjny „Młyn Gąsiorowo” – autentyczna, dawna zagroda młynarska rozbudowana i przystosowana do współczesnych czasów. Właściciel firmy zapoznał przybyłych z topografią obszaru oraz uzmysłowił, na czym polega ekologia.

Uczniowie odwiedzili także gospodarstwo agroturystyczne „Chata za wsią” w Skaszewie, położone w samym sercu Mazowsza, nieopodal Puszczy Białej, wśród przepięknych lasów i pól. Gospodarstwo państwa Paradowskich posiada przydomowe ZOO, zapewnia prawdziwy kontakt z naturą, a także odpoczynek w sielskiej atmosferze. W „Chacie za wsią” serwowane są zdrowe i smaczne domowe posiłki. Gospodarz oprowadził młodzież po całym gospodarstwie i zapoznał z asortymentem produkowanych wyrobów.

Młodzież Zespołu Szkół im. B. Prusa składa serdeczne podziękowania za miłe przyjęcie i poświęcony czas oraz cenną wiedzę dotyczącą ekologicznej produkcji żywności.



Poprawiony: poniedziałek, 13 marca 2017 12:14
 
 
<<  Września 2024  >>
 Pn  Wt  Śr  Cz  Pt  So  N 
        1
  2  3  4  5  6  7  8
  9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      

projekty_unijne

 Szkola_bez_przemocy

  leonardo