Ogólnopolskiej rangi turniej kulinarny Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś w Pułtusku
4 czerwca 2011 roku Hotel Zamek w Pułtusku stał się areną zmagań kucharzy z całego kraju. Już po raz trzeci zorganizowano tam konkurs kulinarny Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś. Z ponad 40 uczniowskich drużyn do ścisłej ósemki zakwalifikował się dwuosobowy zespół z Prusa Tomek Golianek i Daniel Mikołaszek przygotowani przez Annę Sawicką nauczyciela przedmiotów zawodowych gastronomicznych.
To już trzecia edycja konkursu i z roku na rok cieszy się on coraz większym zainteresowaniem. Tegoroczna edycja przyciągnęła rekordową ilość ekip profesjonalnych kucharzy i uczniów Szkół Gastronomicznych. W sumie w szranki stanęło 24 zespoły czyli 24 aranżacje dania składającego się z tych samych surowców konkursowych. W tym roku do przygotowania była zakąska z wykorzystaniem szyjek rakowych i bobu oraz danie zasadnicze w którego skład musiały wejść kapusta kiszona, ser pleśniowy firmy lazur i comber z daniela. Bardzo ważnym elementem, wpływającym na ocenę jury, była umiejętność połączenia dawnych receptur ze współczesną aranżacją. Stąd też nazwa Konkursu - Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś.
Kucharze, którzy wzięli udział w zmaganiach musieli wykazać się nie tylko profesjonalizmem i pomysłowością, ale też znajomością receptur nawiązujących do tradycyjnej kuchni polskiej. Uczniowie mogli podziwiać profesjonalistów a profesjonaliści patrząc na uczniów mogli wspominać czasy, kiedy to sami stawali w konkury z zawodowcami. Startujących w konkursie uczniów naszej szkoły wspierała cała kadra nauczycieli przedmiotów gastronomicznych na czele z panią dyrektor Dorotą Orłowską, panią dyrektor Anną Balcerowską i panią kierownik do spraw szkolenia praktycznego Zofią Strusinską. Uczniowie naszej szkoły pomagali również wzorowo przy obsłudze uroczystości za co otrzymali szczególne podziękowania od organizatorów przedsięwzięcia.
Nad prawidłowością zmagań – od strony organizacyjnej, merytorycznej i logistycznej – czuwała Kapituła Konkursu, którą tworzyli: Stefan Birek, Adam Michalski, Andrzej Bryk, Piotr Szczygielski i Mariusz Nowicki.
W czasie konkursu swoje umiejętności kulinarne poddali ocenie również miłośnicy gotowania, którzy na co dzień nie zajmują się tym profesjonalnie. Można było obejrzeć więc gotujących Aktorów i Dziennikarzy, Motocyklistów oraz Widzów programu „Kawa czy Herbata”.
Tego dnia w Pułtusku można było ponadto obejrzeć:
- koncert Nadbużańskiej Orkiestry Dętej im. p.por.mar. Kazimierza Deptuły orkiestra reprezentacyjna Ligi Morskiej i Rzecznej
- występy dzieci i młodzieży z MCKIS w Pułtusku
- koncert Miejskiej Młodzieżowej Orkiestry Dętej przy OSP Pułtusk
- występy Klubu Tańca Nowoczesnego SHOW DANCE Olgi Nitkowskiej – Brejnak
Wyjątkowym zainteresowaniem cieszyła się parada kucharzy, organizatorów i zaproszonych gości, którzy w asyście orkiestr dętych i motocyklistów Hondy z Gold Wings of Club Poland przemaszerowali wokół miejskiego rynku w Pułtusku.
Wraz z nastaniem mroku, zaproszeni goście stawili się na Gali Diner, która była zwieńczeniem całodziennych zmagań kulinarnych. W uroczystej gali wzięli udział zarówno uczestnicy konkursu uczniowie i profesjonaliści jak i zaproszeni goście. Wieczorne spotkanie zainaugurował Wiceminister Tadeusz Nalewajk.
4 czerwca 2011 roku Hotel Zamek w Pułtusku stał się areną zmagań kucharzy z całego kraju. Już po raz trzeci zorganizowano tam konkurs kulinarny Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś. Z ponad 40 uczniowskich drużyn do ścisłej ósemki zakwalifikował się dwuosobowy zespół z Prusa Tomek Golianek i Daniel Mikołaszek przygotowani przez Annę Sawicką nauczyciela przedmiotów zawodowych gastronomicznych.
|