Technikum nr 2

Kierunki kształcenia w roku szk. 2018/2019:
Technik żywienia i usług gastronomicznych - dietetyka, Technik organizacji reklamy - fotografia cyfrowa, Technik usług fryzjerskich - wizaż, Technik budownictwa - klasa patronacka firmy Budomur

Branżowa Szkoła I stopnia nr 2

Kierunki kształcenia w roku szk.  2018/2019: Fryzjer, Mechanik pojazdów samochodowych,Blacharz samochodowy, Monter sieci instalacji i urządzeń sanitarnych, Piekarz, Sprzedawca, Lakiernik, Elektryk, Murarz-tynkarz, Stolarz, Mechanik - operator pojazdów i maszyn rolniczych, Kucharz - barman (n...

  • Technikum nr 2

  • Branżowa Szkoła I stopnia nr 2

 

Ogólnopolskiej rangi turniej kulinarny Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś w Pułtusku

 

4 czerwca 2011 roku Hotel Zamek w Pułtusku stał się areną zmagań kucharzy z całego kraju. Już po raz trzeci zorganizowano tam konkurs kulinarny Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś. Z ponad 40 uczniowskich drużyn do ścisłej ósemki zakwalifikował się dwuosobowy zespół z Prusa Tomek Golianek i Daniel Mikołaszek przygotowani przez Annę Sawicką nauczyciela przedmiotów zawodowych gastronomicznych.


To już trzecia edycja konkursu i z roku na rok cieszy się on coraz większym zainteresowaniem. Tegoroczna edycja przyciągnęła rekordową ilość ekip profesjonalnych kucharzy i uczniów Szkół Gastronomicznych. W sumie w szranki stanęło 24 zespoły czyli 24 aranżacje dania składającego się z tych samych surowców konkursowych. W tym roku do przygotowania była zakąska z wykorzystaniem szyjek rakowych i bobu oraz danie zasadnicze w którego skład musiały wejść kapusta kiszona, ser pleśniowy firmy lazur i comber z daniela. Bardzo ważnym elementem, wpływającym na ocenę jury, była umiejętność połączenia dawnych receptur ze współczesną aranżacją. Stąd też nazwa Konkursu - Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś.

Kucharze, którzy wzięli udział w zmaganiach musieli wykazać się nie tylko profesjonalizmem i pomysłowością, ale też znajomością receptur nawiązujących do tradycyjnej kuchni polskiej.
Uczniowie mogli podziwiać profesjonalistów a profesjonaliści patrząc na uczniów mogli wspominać czasy, kiedy to sami stawali w konkury z zawodowcami. Startujących w konkursie uczniów naszej szkoły wspierała cała kadra nauczycieli przedmiotów gastronomicznych na czele z panią dyrektor Dorotą Orłowską, panią dyrektor Anną Balcerowską i panią kierownik do spraw szkolenia praktycznego Zofią Strusinską. Uczniowie naszej szkoły pomagali również wzorowo przy obsłudze uroczystości za co otrzymali szczególne podziękowania od organizatorów przedsięwzięcia.

 

Nad prawidłowością zmagań – od strony organizacyjnej, merytorycznej i logistycznej – czuwała Kapituła Konkursu, którą tworzyli: Stefan Birek, Adam Michalski, Andrzej Bryk, Piotr Szczygielski i Mariusz Nowicki.

 

art_foto_1art_foto_2

 

 

W czasie konkursu swoje umiejętności kulinarne poddali ocenie również miłośnicy gotowania, którzy na co dzień  nie zajmują się tym profesjonalnie. Można było obejrzeć więc gotujących Aktorów i Dziennikarzy, Motocyklistów oraz Widzów programu „Kawa czy Herbata”.

 


Tego dnia w Pułtusku można było ponadto obejrzeć:

  • koncert Nadbużańskiej Orkiestry Dętej im. p.por.mar. Kazimierza Deptuły orkiestra reprezentacyjna Ligi Morskiej i Rzecznej
  • występy dzieci i młodzieży z MCKIS w Pułtusku
  • koncert Miejskiej Młodzieżowej Orkiestry Dętej przy OSP Pułtusk
  • występy Klubu Tańca Nowoczesnego SHOW DANCE Olgi Nitkowskiej – Brejnak

Wyjątkowym zainteresowaniem cieszyła się parada kucharzy, organizatorów i zaproszonych gości, którzy w asyście orkiestr dętych i motocyklistów Hondy z Gold Wings of Club Poland przemaszerowali wokół miejskiego rynku w Pułtusku.

art_foto_3art_foto_4

 

Wraz z nastaniem mroku, zaproszeni goście stawili się na Gali Diner, która była zwieńczeniem całodziennych zmagań kulinarnych. W uroczystej gali wzięli udział zarówno uczestnicy konkursu   uczniowie i profesjonaliści jak i zaproszeni goście. Wieczorne spotkanie zainaugurował Wiceminister Tadeusz Nalewajk.

 

art_foto_5art_foto_6

 

 



4 czerwca 2011 roku Hotel Zamek w Pułtusku stał się areną zmagań kucharzy z całego kraju. Już po raz trzeci zorganizowano tam konkurs kulinarny Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś. Z ponad 40 uczniowskich drużyn do ścisłej ósemki zakwalifikował się dwuosobowy zespół z Prusa Tomek Golianek i Daniel Mikołaszek przygotowani przez  Annę Sawicką nauczyciela przedmiotów zawodowych gastronomicznych.

Poprawiony: środa, 20 lipca 2011 19:39
 
 
<<  Grudnia 2024  >>
 Pn  Wt  Śr  Cz  Pt  So  N 
        1
  2  3  4  5  6  7  8
  9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     

projekty_unijne

 Szkola_bez_przemocy

  leonardo