Uczniowie klasy II TŻb przekroczyli półmetek kształcenia w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych. Na zajęciach edukacyjnych z procesów technologicznych w gastronomii uczniowie rozpoczęli sporządzanie potraw wymagających większej wiedzy, umiejętności manualnych i poczucia estetyki. Podczas ostatnich zajęć sporządzali i dekorowali zakąski z ryb. Umiejętność przygotowania drobnych zakąsek i ich dekoracji jest ceniona przez pracodawców.
Oto kilka przepisów:
Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem
Składniki: - 1 opakowanie (450g) mrożonego szpinaku - 4 jajka - oddzielnie żółtka i białka
- 2 łyżki masła - czosnek (wedle uznania) - sól, pieprz
- olej do wysmarowania formy - 1 opakowanie serka śmietankowego naturalnego np. z Piątnicy - 2 opakowania 100g łososia wędzonego w plastrach Sposób wykonania:
Szpinak należy rozmrozić, a następnie odsączyć na sitku z nadmiaru wody. Tak rozmrożony szpinak podsmażyć na maśle do odparowania wody (około 10 minut), doprawić do smaku solą, pieprzem i roztartym czosnkiem. Pozostawić do wystygnięcia. Piekarnik nagrzać do 220 ̊C. Formę do pieczenia (duża blacha - dzięki temu placek szpinakowy będzie cieńszy) wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować małą ilością oleju. Wystudzony szpinak połączyć z żółtkami i dobrze wymieszać. Białka ubić osobno na sztywną pianę. Dodać ją do masy szpinakowej i delikatnie wymieszać. Masę szpinakową równomiernie rozprowadzić na blasze wyłożonej papierem. Wstawić do piekarnika i piec 10-12 minut. Upieczony placek szpinakowy po wyjęciu z piekarnika przykryć arkuszem papieru do pieczenia i delikatnie odwrócić (np. na największą deskę do krojenia). Pozostawić przykryty papierem aż do wystygnięcia. Ze szpinakowego placka zdjąć papier (ten na którym się piekł) i rozsmarować równomiernie serek. Ułożyć plastry łososia tak aby przykryły całą powierzchnię placka. Zwinąć wzdłuż dłuższego brzegu, zawinąć ściśle w folię i wstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Podawać roladę pokrojoną w plastry udekorowaną cząstkami cytryny.
Terrina z łososiem
Składniki :
- 2 opakowania 100g wędzonego łososia w plastrach
- 1/4 pęczka koperku
-3 łyżeczki żelatyny
- 1 opakowanie serka śmietankowego naturalnego np. z Piątnicy
- 3 łyżki gęstej śmietany 18 %
-2 łyżeczki chrzanu ze słoiczka
-sól, pieprz do smaku
Sposób wykonania:
Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody do napęcznienia, następnie wlać ½ szklanki gorącej wody, dobrze wymieszać i odstawić. Przygotować formę trójkątną małą lub 4 bardzo małe filiżanki do kawy (im mniejsze, tym efekt lepszy), które wewnątrz wyłożyć folią spożywczą a następnie plastrami łososia tak aby na folia i plastry wystawały poza rant formy lub filiżanek.
Serek homogenizowany przełożyć do miseczki, dodać śmietanę, ubić na puszystą masę. Do masy serowej dodać chrzan, przyprawić solą i pieprzem. Następnie dodać rozpuszczoną żelatynę do masy serowej. Wszystko wymieszać.
Połowę masy serowo-chrzanowej rozłożyłam do 4 filiżanek na płatach łososia. Koperek posiekać i dodać do drugiej części masy i wyłożyć na masę serowo-chrzanową. Wierzch przykryć wystającymi plastrami łososia. Przykryć wystającą folią spożywczą i wstawić do lodówki na kilka godzin do zastygnięcia.
|