Technikum nr 2

Kierunki kształcenia w roku szk. 2018/2019:
Technik żywienia i usług gastronomicznych - dietetyka, Technik organizacji reklamy - fotografia cyfrowa, Technik usług fryzjerskich - wizaż, Technik budownictwa - klasa patronacka firmy Budomur

Branżowa Szkoła I stopnia nr 2

Kierunki kształcenia w roku szk.  2018/2019: Fryzjer, Mechanik pojazdów samochodowych,Blacharz samochodowy, Monter sieci instalacji i urządzeń sanitarnych, Piekarz, Sprzedawca, Lakiernik, Elektryk, Murarz-tynkarz, Stolarz, Mechanik - operator pojazdów i maszyn rolniczych, Kucharz - barman (n...

  • Technikum nr 2

  • Branżowa Szkoła I stopnia nr 2

Dzięki udziałowi w programie Erasmus+ nauczyciele gastronomii mogli uczestniczyć w produkcji ekologicznej żywności w gospodarstwie Fattoria Bologica Patrice we Włoszech, między innymi w produkcji chleba.

Wśród Włochów nie ma kultury jedzenia chleba tak jak w Polsce,  stąd ograniczony jest jego asortyment. W Italii chleb podawany jest jako przegryzka, dlatego produkowany jest bez dodatku soli, aby jego smak był jak najbardziej neutralny. Często spożywany jest czerstwy.

W gospodarstwie ekologicznym produkowane są 3 rodzaje chleba pszennego, w tym największą część stanowi chleb pełnoziarnisty. Produkcja ekologiczna to przestrzeganie szeregu zasad, np. drewno którym opalany jest piec do wypieku chleba nie może być wcześniej opryskiwane pestycydami, w piecu takim nie można również spalać materiałów zawierających tworzywa sztuczne, mąka musi pochodzić z upraw ekologicznych wolnych od nawozów sztucznych, herbicydów i pestycydów.

Bochny chleba ważące ok 2,5 kg trafiają do sklepów ze zdrową żywnością, gdzie 1 kg chleba kosztuje ok. 5 euro.



 

Poprawiony: czwartek, 18 lutego 2016 15:33
 
 
<<  Września 2024  >>
 Pn  Wt  Śr  Cz  Pt  So  N 
        1
  2  3  4  5  6  7  8
  9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      

projekty_unijne

 Szkola_bez_przemocy

  leonardo