Technikum nr 2

Kierunki kształcenia w roku szk. 2018/2019:
Technik żywienia i usług gastronomicznych - dietetyka, Technik organizacji reklamy - fotografia cyfrowa, Technik usług fryzjerskich - wizaż, Technik budownictwa - klasa patronacka firmy Budomur

Branżowa Szkoła I stopnia nr 2

Kierunki kształcenia w roku szk.  2018/2019: Fryzjer, Mechanik pojazdów samochodowych,Blacharz samochodowy, Monter sieci instalacji i urządzeń sanitarnych, Piekarz, Sprzedawca, Lakiernik, Elektryk, Murarz-tynkarz, Stolarz, Mechanik - operator pojazdów i maszyn rolniczych, Kucharz - barman (n...

  • Technikum nr 2

  • Branżowa Szkoła I stopnia nr 2

9 lutego to Międzynarodowy Dzień Pizzy.  W tym dniu, w ramach Aktywnych ferii z Prusem, uczennice klasy III TŻ oraz gimnazjaliści uczestniczyli w Warsztatach zdrowego odżywiania, w ramach których przygotowywali również pizzę.

Zdrowe odżywanie to nie tylko jedzenie warzyw, owoców, ograniczanie kalorycznych potraw, ale przede wszystkim właściwy dobór surowców, produktów do sporządzania potraw, a więc czytanie informacji zawartych na etykietach.  Zdrowe odżywianie to również zastosowanie właściwej obróbki technologicznej, głównie gotowanie (na parze, w płynie), pieczenie (w soli, w folii). Dopełnieniem tych zasad jest racjonalne odżywianie, czyli właściwa wielkość porcji, częstotliwość i regularność spożywania posiłków.

Uczniowie po otrzymaniu garści informacji na temat zdrowego odżywania przygotowali: penne pełnoziarniste z sosem pomidorowym, pizzę z mąki orkiszowej, deser z ciasta szpinakowego. Gimnazjaliści wykazali się dużym zainteresowaniem przedstawioną tematyką oraz chętnie przygotowali potrawy.

A oto receptury:

Penne pełnoziarniste z sosem pomidorowym na  8 porcji

Składniki:

  • Makaron pełnoziarnisty penne (rurki ze skośnymi brzegami)
  • Olej 50ml
  • Boczek wędzony chudy 100g
  • Pomidory krojone, przetarte karton lub puszka 500g
  • Ser parmezan lub inny długo dojrzewający np.  polski szafir 50g
  • Oregano, pieprz, sól do smaku

Sposób wykonania:

  • Ser zetrzeć na tarce – drobne wiórki
  • Boczek pokroić w drobną kostkę
  • Na rozgrzanym oleju podsmażyć boczek, dodać pomidory z kartonu, lekko podgrzewać
  • Pod koniec dodać oregano, sól , pieprz do smaku zagotować
  • Makaron ugotować zgodnie z recepturą na opakowaniu al dente , nie hartować (nie przelewać wodą)
  • Do makaronu dodać sos, dokładnie wymieszać, wyporcjować, każdą porcję posypać serem

Pizza z mąki orkiszowej 2 duże blachy z piekarnika

Ciasto

  • Mąka pszenna 250g
  • Mąka orkiszowa 250g
  • Drożdże 20g
  • Woda ciepła 250 ml
  • Oliwa 100 ml
  • Sól do smaku

Sos

  • Pomidory przetarte lub krojone, puszka, karton- 300g
  • Czosnek 2 ząbki
  • Bazyli świeża lub suszona

Dodatki

  • Pieczarki 100g
  • Salami 50g
  • Ser mozzarella – 300g
  • Oliwa z oliwek 20 ml
  • Oregano

Przygotowanie ciasta

Drożdże wymieszać z wodą, połączyć z pozostałymi składnikami, dobrze wyrobić najlepiej maszynowo. Pozostawić  ciasto do wyrośnięcia (podwojenie objętości).

Blachy wyłożyć pergaminem, posmarować olejem. Wyrośnięte ciasto rozciągnąć najpierw dłońmi wysmarowanymi oliwą, następnie umieścić na blasze i dalej rozciągać w celu zakrycia jej całej. Ciasto nakłuć widelcem.

Przygotowanie sosu

Pomidory wymieszać z rozgniecionym czosnkiem i bazylią, odstawić (przed naniesieniem sosu na ciasto usunąć czosnek i bazylię).

Sos nanieść na ciasto, rozsmarować, pozostawiając brzeg (pizza ma tworzyć obrazek, musi pozostać ramka z ciasta).

Przygotowanie dodatków

Pieczarki pokroić w cienkie plastry, mozzarealę pokroić w drobną kostkę.

I pizza- ciasto, sos pomidorowy, pieczarki, mozarella

II pizza-  ciasto, sos pomidorowy, mozarella- po upieczeniu ułożyć plastry salami

Przygotowane pizze delikatnie skropić oliwą z oliwek i posypać oregano.

Piec w temp.  230  ̊C ok 15 minut.



Poprawiony: poniedziałek, 15 lutego 2016 20:15
 
 
<<  Września 2024  >>
 Pn  Wt  Śr  Cz  Pt  So  N 
        1
  2  3  4  5  6  7  8
  9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      

projekty_unijne

 Szkola_bez_przemocy

  leonardo