9 lutego to Międzynarodowy Dzień Pizzy. W tym dniu, w ramach Aktywnych ferii z Prusem, uczennice klasy III TŻ oraz gimnazjaliści uczestniczyli w Warsztatach zdrowego odżywiania, w ramach których przygotowywali również pizzę.
Zdrowe odżywanie to nie tylko jedzenie warzyw, owoców, ograniczanie kalorycznych potraw, ale przede wszystkim właściwy dobór surowców, produktów do sporządzania potraw, a więc czytanie informacji zawartych na etykietach. Zdrowe odżywianie to również zastosowanie właściwej obróbki technologicznej, głównie gotowanie (na parze, w płynie), pieczenie (w soli, w folii). Dopełnieniem tych zasad jest racjonalne odżywianie, czyli właściwa wielkość porcji, częstotliwość i regularność spożywania posiłków.
Uczniowie po otrzymaniu garści informacji na temat zdrowego odżywania przygotowali: penne pełnoziarniste z sosem pomidorowym, pizzę z mąki orkiszowej, deser z ciasta szpinakowego. Gimnazjaliści wykazali się dużym zainteresowaniem przedstawioną tematyką oraz chętnie przygotowali potrawy.
A oto receptury:
Penne pełnoziarniste z sosem pomidorowym na 8 porcji
Składniki:
- Makaron pełnoziarnisty penne (rurki ze skośnymi brzegami)
- Olej 50ml
- Boczek wędzony chudy 100g
- Pomidory krojone, przetarte karton lub puszka 500g
- Ser parmezan lub inny długo dojrzewający np. polski szafir 50g
- Oregano, pieprz, sól do smaku
Sposób wykonania:
- Ser zetrzeć na tarce – drobne wiórki
- Boczek pokroić w drobną kostkę
- Na rozgrzanym oleju podsmażyć boczek, dodać pomidory z kartonu, lekko podgrzewać
- Pod koniec dodać oregano, sól , pieprz do smaku zagotować
- Makaron ugotować zgodnie z recepturą na opakowaniu al dente , nie hartować (nie przelewać wodą)
- Do makaronu dodać sos, dokładnie wymieszać, wyporcjować, każdą porcję posypać serem
Pizza z mąki orkiszowej 2 duże blachy z piekarnika
Ciasto
- Mąka pszenna 250g
- Mąka orkiszowa 250g
- Drożdże 20g
- Woda ciepła 250 ml
- Oliwa 100 ml
- Sól do smaku
Sos
- Pomidory przetarte lub krojone, puszka, karton- 300g
- Czosnek 2 ząbki
- Bazyli świeża lub suszona
Dodatki
- Pieczarki 100g
- Salami 50g
- Ser mozzarella – 300g
- Oliwa z oliwek 20 ml
- Oregano
Przygotowanie ciasta
Drożdże wymieszać z wodą, połączyć z pozostałymi składnikami, dobrze wyrobić najlepiej maszynowo. Pozostawić ciasto do wyrośnięcia (podwojenie objętości).
Blachy wyłożyć pergaminem, posmarować olejem. Wyrośnięte ciasto rozciągnąć najpierw dłońmi wysmarowanymi oliwą, następnie umieścić na blasze i dalej rozciągać w celu zakrycia jej całej. Ciasto nakłuć widelcem.
Przygotowanie sosu
Pomidory wymieszać z rozgniecionym czosnkiem i bazylią, odstawić (przed naniesieniem sosu na ciasto usunąć czosnek i bazylię).
Sos nanieść na ciasto, rozsmarować, pozostawiając brzeg (pizza ma tworzyć obrazek, musi pozostać ramka z ciasta).
Przygotowanie dodatków
Pieczarki pokroić w cienkie plastry, mozzarealę pokroić w drobną kostkę.
I pizza- ciasto, sos pomidorowy, pieczarki, mozarella
II pizza- ciasto, sos pomidorowy, mozarella- po upieczeniu ułożyć plastry salami
Przygotowane pizze delikatnie skropić oliwą z oliwek i posypać oregano.
Piec w temp. 230 ̊C ok 15 minut.
|