TERMINY EGZAMINÓW POTWIERDZAJĄCYCH KWALIFIKACJE ZAWODOWE W ROKU SZKOLNYM 2010/2011
Informacja dla absolwentów Technikum w zawodzie:
- kucharz
- technik handlowiec
- technik hotelarstwa
- technik żywienia i gospodarstwa domowego
- ETAP PISEMNY
- ETAP PRAKTYCZNY
-
DOZWOLONE PRZYBORY
-
Etap pisemny - długopis lub pióro z czarnym tuszem/atramentem,
-
Etap praktyczny - długopis lub pióro z czarnym tuszem/atramentem, kalkulator, ołówek, linijka, gumka
Informacja dla uczniów Zasadniczej Szkoły Zawodowej
- ETAP PISEMNY
- ETAP PRAKTYCZNY
-
Terminy egzaminu - 01-04 lipca 2011 r. - szczegółowy termin; dzień i godzinę egzaminu dla każdego ucznia zamieszczono w gablocie na parterze z bieżącymi ogłoszeniami
-
Ośrodek przeprowadzający etap praktyczny egzaminu
Zawód sprzedawca: Centrum Kształcenia Praktycznego, 06-300 Przasnysz, ul. Mazowiecka 25,
tel. (029)7523276
Zawód kucharz małej gastronomii: Centrum Kształcenia Praktycznego, 06-200 Maków Mazowiecki,
ul. Mickiewicza 39, tel. (029)7171158
-
DOZWOLONE PRZYBORY
- Etap pisemny - długopis lub pióro z czarnym tuszem/atramentem,
- Etap praktyczny - długopis lub pióro z czarnym tuszem/atramentem.
Na egzamin należy stawić się 30 minut przed rozpoczęciem egzaminu z dowodem tożsamości.
Przekazanie przez Okręgową Komisję Egzaminacyjną dyplomów do szkół: 26 sierpnia 2011 r.
OGÓLNE INFORMACJE O EGZAMINIE ZAWODOWYM
- Egzamin potwierdzający kwalifikacje zawodowe zwany egzaminem zawodowym jest formą oceny poziomu opanowania wiadomości i umiejętności z zakresu danego zawodu, ustalonych w standardach wymagań będących podstawą przeprowadzania egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe.
- Egzamin zawodowy przeprowadzany jest dla absolwentów:
- zasadniczych szkół zawodowych - techników - techników uzupełniających - szkół policealnych
- Etap pisemny egzaminu zawodowego trwa 120 minut i składa się z testu jednokrotnego wyboru (test ABCD - tylko jedna odpowiedz jest poprawna).
- Etap praktyczny trwa nie krócej niż 180 minut i nie dłużej niż 240 minut (w zależności od zawodu) i polega na napisaniu projektu realizacji prac.
-
Zdający zdał egzamin zawodowy, jeżeli uzyskał:
- Z etapu pisemnego:
- z części pierwszej (50 pytań zawodowych) - co najmniej 25 punktów (50%) - z części drugiej (20 pytań z przedsiębiorczości) - co najmniej 6 punktów (30%)
- Z etapu praktycznego:
- co najmniej 75% możliwych do uzyskania punktów.
Aby zdać egzamin zawodowy należy otrzymać z każdej części wymaganą ilość punktów (punkty z poszczególnych części nie są w żaden sposób sumowane.)
Wynik egzaminu zawodowego ustala Okręgowa Komisja Egzaminacyjna. Wynik ten jest ostateczny.
Absolwent, który zdał egzamin zawodowy, otrzymuje dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe oraz suplement do dyplomu.
|
Poprawiony: niedziela, 22 maja 2011 19:20 |