Ostatnie dni karnawału, zgodnie z kulinarną tradycją, również w szkole były tłuste, pełne faworków, róż karnawałowych i pączków. Każda z klas o profilu technik żywienia i kucharz smażyła na zajęciach tłuste słodkości – najczęściej pączki. Przeciętny pączek ma ok 250 kcal, ale jeśli ktoś w Tłusty Czwartek nie zje przynajmniej jednego pączka, nie będzie mu się wiodło w życiu (tak mówią dawne przesądy). Dlatego w ten ostatkowy czas nie liczcie kalorii, bo nadchodzi post.
Zdjęcia prezentują lekcję praktyczną klasy 2 technik żywienia, przeprowadzoną pod kierunkiem mgr inż. Anny Kmiołek–Gizara.
Pączki (około 35 szt.)
Normatyw surowcowy:
• mąka 1000 g
• drożdże 100 g
• jajo 50 g (1 szt.)
• żółtka 120–160 g (6–8 szt.)
• margaryna 100 g
• cukier 100 g
• mleko 500 cm3
• cukier waniliowy
• spirytus 1 łyżka (30 cm3)
• marmolada twarda do nadzienia
• cukier puder do posypania lub lukier
• smalec do smażenia 1000 g + olej 1l
• ziemniak surowy
Wykonanie:
1. W pomieszczeniu, w którym sporządza się ciasto drożdżowe, musi być utrzymana stała temperatura (ciepło).
2. Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.
3. Przygotować rozczyn metodą dwufazową:
– Ogrzać 100 cm3 mleka do temperatury ciała, tj. około 37°C.
– Do mleka wkruszyć drożdże, dodać 20 g cukru oraz tyle mąki, aby powstała konsystencja gęstej śmietany.
– Odstawić do wyrośnięcia.
4. Mleko ogrzać do temperatury około 30°C.
5. Margarynę rozpuścić.
6. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym.
7. Z mąki, mleka, rozczynu drożdżowego, masy jajowo-cukrowej, jaj oraz spirytusu sporządzić ciasto. Pod koniec dodać upłynnioną margarynę.
8. Wyrobić bardzo dokładnie.
9. Pozostawić do wyrośnięcia, pamiętać o przebijaniu (ciasto musi podwoić swoją objętość).
10. Po wyrośnięciu odważać kęsy ciasta o masie około 700 g i podzielić na 10 porcji.
11.W każdej z porcji umieścić łyżeczkę marmolady, uformować pączki i pozostawić do wrośnięcia.
12.Smażyć w płaskim naczyniu, na rozgrzanym głębokim tłuszczu (z dodatkiem plastra surowego ziemniaka), tak aby mogły swobodnie pływać.
13.Przed wyjęciem sprawdzić stopień wysmażenia za pomocą patyczka (suchy patyczek – pączek dobrze wysmażony).
14.Usmażone pączki wyjmować na ręcznik papierowy, który wchłania nadmiar tłuszczu.
15.Po wystygnięciu posypać cukrem pudrem.
|