Technikum nr 2

Kierunki kształcenia w roku szk. 2018/2019:
Technik żywienia i usług gastronomicznych - dietetyka, Technik organizacji reklamy - fotografia cyfrowa, Technik usług fryzjerskich - wizaż, Technik budownictwa - klasa patronacka firmy Budomur

Branżowa Szkoła I stopnia nr 2

Kierunki kształcenia w roku szk.  2018/2019: Fryzjer, Mechanik pojazdów samochodowych,Blacharz samochodowy, Monter sieci instalacji i urządzeń sanitarnych, Piekarz, Sprzedawca, Lakiernik, Elektryk, Murarz-tynkarz, Stolarz, Mechanik - operator pojazdów i maszyn rolniczych, Kucharz - barman (n...

  • Technikum nr 2

  • Branżowa Szkoła I stopnia nr 2

Ostatnie dni karnawału, zgodnie z kulinarną tradycją, również w szkole były tłuste, pełne faworków, róż karnawałowych i pączków. Każda z klas o profilu technik żywienia i kucharz smażyła na zajęciach tłuste słodkości – najczęściej pączki. Przeciętny pączek ma ok 250 kcal, ale jeśli ktoś w Tłusty Czwartek nie zje przynajmniej jednego pączka,  nie będzie mu się wiodło w życiu (tak mówią dawne przesądy). Dlatego w ten ostatkowy czas nie liczcie  kalorii, bo nadchodzi post.

Zdjęcia prezentują lekcję praktyczną klasy 2 technik żywienia, przeprowadzoną pod kierunkiem mgr inż. Anny Kmiołek–Gizara.  

Pączki (około 35 szt.)

Normatyw surowcowy:

•    mąka 1000 g

•    drożdże 100 g

•    jajo 50 g (1 szt.)

•    żółtka 120–160 g (6–8 szt.)

•    margaryna 100 g

•    cukier 100 g

•    mleko 500 cm3

•    cukier waniliowy

•    spirytus 1 łyżka (30 cm3)

•    marmolada twarda do nadzienia

•    cukier puder do posypania lub lukier

•    smalec do smażenia 1000 g + olej 1l

•    ziemniak surowy

 

Wykonanie:

1.  W pomieszczeniu, w którym sporządza się ciasto drożdżowe, musi być utrzymana stała temperatura (ciepło).

2.  Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.

3.  Przygotować rozczyn metodą dwufazową:

– Ogrzać 100 cm3 mleka do temperatury ciała, tj. około 37°C.

– Do mleka wkruszyć drożdże, dodać 20 g cukru oraz tyle mąki, aby powstała konsystencja gęstej śmietany.

– Odstawić do wyrośnięcia.

4.  Mleko ogrzać do temperatury około 30°C.

5.  Margarynę rozpuścić.

6.  Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym.

7.  Z mąki, mleka, rozczynu drożdżowego, masy jajowo-cukrowej, jaj oraz spirytusu sporządzić ciasto. Pod koniec dodać upłynnioną margarynę.

8.  Wyrobić bardzo dokładnie.

9.  Pozostawić do wyrośnięcia, pamiętać o przebijaniu (ciasto musi podwoić swoją objętość).

10. Po wyrośnięciu odważać kęsy ciasta o masie około 700 g i podzielić na 10 porcji.

11.W każdej z porcji umieścić łyżeczkę marmolady, uformować pączki  i pozostawić do wrośnięcia.

12.Smażyć w płaskim naczyniu, na rozgrzanym głębokim tłuszczu (z dodatkiem plastra surowego ziemniaka), tak aby mogły swobodnie pływać.

13.Przed wyjęciem sprawdzić stopień wysmażenia za pomocą patyczka (suchy patyczek – pączek dobrze wysmażony).

14.Usmażone pączki wyjmować na ręcznik papierowy, który wchłania nadmiar tłuszczu.

15.Po wystygnięciu posypać cukrem pudrem.



Poprawiony: piątek, 13 lutego 2015 08:16
 
 
<<  Września 2024  >>
 Pn  Wt  Śr  Cz  Pt  So  N 
        1
  2  3  4  5  6  7  8
  9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      

projekty_unijne

 Szkola_bez_przemocy

  leonardo