Technikum nr 2

Kierunki kształcenia w roku szk. 2018/2019:
Technik żywienia i usług gastronomicznych - dietetyka, Technik organizacji reklamy - fotografia cyfrowa, Technik usług fryzjerskich - wizaż, Technik budownictwa - klasa patronacka firmy Budomur

Branżowa Szkoła I stopnia nr 2

Kierunki kształcenia w roku szk.  2018/2019: Fryzjer, Mechanik pojazdów samochodowych,Blacharz samochodowy, Monter sieci instalacji i urządzeń sanitarnych, Piekarz, Sprzedawca, Lakiernik, Elektryk, Murarz-tynkarz, Stolarz, Mechanik - operator pojazdów i maszyn rolniczych, Kucharz - barman (n...

  • Technikum nr 2

  • Branżowa Szkoła I stopnia nr 2

Gotowanie z Hiszpanem Hugo

9 grudnia 2014 r. w Zespole Szkół im. B. Prusa odbyły się warsztaty z udziałem Hiszpana Hugo Clavijo Brito, uczestnika programu Wolontariat Europejski (Erasmus + Młodzież).

Celem zajęć było zapoznanie uczniów kl. II tż z technikami wykonania oryginalnych potraw kuchni hiszpańskiej, przyrządzanych podczas Bożego Narodzenia. Młodzież przygotowała dania na podstawie receptur w języku angielskim opracowanych przez gościa z Hiszpanii pod czujnym okiem p. Anny Dubaj i p. Anny Kmiołek-Gizara. Zajęcia przybliżyły uczniom specyfikę kuchni hiszpańskiej.

Podczas warsztatów adepci sztuki kulinarnej przygotowali:

  • Paelle (ryż z kurczakiem)
  • Potatoes Omlette (omlet ziemniaczany)
  • Cebolla Caramelizada con queso de cabra (tosty kozim serem i karmelizowaną cebulą)
  • Pincho de anchoa (tosty z anchoa, białym serem i marynowaną papryką)
  • Huevos Rellenos (jajka z tuńczykiem I oliwkami)
  • Tomate con Oregano (pomidory z oregano)
  • Gazpacho (chłodnik pomidorowy)
  • Dessert: Torrijas (deser - grzanki z miodem)



 

Poprawiony: piątek, 12 grudnia 2014 14:15
 
 
<<  Września 2024  >>
 Pn  Wt  Śr  Cz  Pt  So  N 
        1
  2  3  4  5  6  7  8
  9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      

projekty_unijne

 Szkola_bez_przemocy

  leonardo