5.12.2014 r. w Centrum Techniki Kulinarnej DORAM w Warszawie odbyła się VI edycja Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego Szkół Gastronomicznych Kuchnia Polska w Tradycji Świąt Bożego Narodzenia 2014 .
Organizatorami konkursu była firma DORAMETAL, Centrum Techniki Kulinarnej Doram, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni oraz Zespół Szkół Gastronomicznych im. Prof. Eugeniusza Pijanowskiego w Warszawie. Patronat nad konkursem objął Marszałek Województwa Mazowieckiego, Mazowiecki Kurator Oświaty, Burmistrz Dzielnicy Śródmieście, Agencja Rynku Rolnego.
W konkursie rywalizowało 14 szkół z całej Polski, m.in. z Wisły, Radomia, Wrocławia, Łodzi, Warszawy, Łowicza, Gorzowa Wielkopolskiego, Bydgoszczy, Garwolina, Lublina i Pułtuska.
Zespół Szkół im. Bolesława Prusa w Pułtusku reprezentowali: Przemysław Gorczyński i Sebastian Melnicki. Uczniów do konkursu przygotowała mgr inż. Anna Kmiołek-Gizara. Uczniowie zajęli zaszczytne 5. miejsce!
Tematem przewodnim konkursu było przygotowanie:
- zakąski z sandacza z dodatkiem soczewicy czarnej lub czerwonej i kurek,
- dania głównego z polędwicy z indyka z wykorzystaniem kapusty czerwonej i bakalii (rodzynek, orzechów włoskich, moreli).
Reprezentanci przygotowali:
- zakąskę- Rolada z sandacza z kurkami podana z czarną soczewicą na galaretce cytrynowej
- danie główne- Pieczona polędwiczka z indyka podana z parmezanowymi gnocchi, modrą kapusta na sosie mandarynkowo pieprzowym.
Dodatkowo Sebastian Melnicki uczestniczył w części technicznej konkursu, polegającej na poprawnym rozdrobnieniu warzyw z bleck boxa w trzech spośród sześciu formach. Zadaniem Sebastiana było: rozdrobnić- pomidor -concasse, marchew- julienne, pietruszkę- brunoise.
Podczas trwania konkursu odbywało się wiele interesujących szkoleń oraz pokazów dla uczniów i nauczycieli, m.in. Kuchnia Tajska i Malezyjska, Wszystko o kawie, Carving, Flambirowanie naleśników, Kuchnia molekularna. Każdy miał okazję spróbować bezy na zimno wykonanej za pomocą ciekłego azotu czy lodów bananowych, jabłkowych wykonanych z samych owoców w ciągu kilku sekund. Nie zabrakło również rozrywki kulturalnej- młodzież wystawiła parafrazę Świtezianki. Konkursy kulinarne to możliwość nawiązania nowych kontaktów, zapoznanie z nowinkami branżowymi, podpatrzenie innych technik wykonania pracy drużyn rywalizujących, inspiracja do kolejnych działań zawodowych zarówno dla nauczycieli jak i uczniów.
|