Technikum nr 2

Kierunki kształcenia w roku szk. 2018/2019:
Technik żywienia i usług gastronomicznych - dietetyka, Technik organizacji reklamy - fotografia cyfrowa, Technik usług fryzjerskich - wizaż, Technik budownictwa - klasa patronacka firmy Budomur

Branżowa Szkoła I stopnia nr 2

Kierunki kształcenia w roku szk.  2018/2019: Fryzjer, Mechanik pojazdów samochodowych,Blacharz samochodowy, Monter sieci instalacji i urządzeń sanitarnych, Piekarz, Sprzedawca, Lakiernik, Elektryk, Murarz-tynkarz, Stolarz, Mechanik - operator pojazdów i maszyn rolniczych, Kucharz - barman (n...

  • Technikum nr 2

  • Branżowa Szkoła I stopnia nr 2

5.12.2014 r. w Centrum Techniki Kulinarnej DORAM w Warszawie odbyła się VI edycja Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego Szkół Gastronomicznych Kuchnia Polska w Tradycji  Świąt Bożego Narodzenia 2014 .

Organizatorami konkursu była firma DORAMETAL, Centrum Techniki Kulinarnej Doram, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni  i Cukierni oraz Zespół Szkół Gastronomicznych im. Prof. Eugeniusza Pijanowskiego w Warszawie. Patronat nad konkursem objął Marszałek Województwa Mazowieckiego, Mazowiecki  Kurator Oświaty, Burmistrz Dzielnicy Śródmieście, Agencja Rynku Rolnego.

W konkursie rywalizowało 14 szkół z całej Polski, m.in. z Wisły, Radomia, Wrocławia, Łodzi, Warszawy, Łowicza, Gorzowa Wielkopolskiego, Bydgoszczy, Garwolina, Lublina i Pułtuska.

Zespół Szkół im. Bolesława Prusa w Pułtusku reprezentowali: Przemysław Gorczyński i Sebastian Melnicki. Uczniów do konkursu przygotowała mgr inż. Anna Kmiołek-Gizara. Uczniowie zajęli zaszczytne 5. miejsce!

Tematem przewodnim konkursu było przygotowanie:

  • zakąski z sandacza z dodatkiem soczewicy czarnej lub czerwonej i kurek,
  • dania głównego z polędwicy z indyka z wykorzystaniem kapusty czerwonej i bakalii (rodzynek, orzechów włoskich, moreli).

Reprezentanci przygotowali:

  • zakąskę- Rolada z sandacza z kurkami podana z czarną soczewicą na galaretce cytrynowej
  • danie główne- Pieczona polędwiczka z indyka podana z parmezanowymi gnocchi, modrą kapusta na sosie mandarynkowo pieprzowym.

Dodatkowo Sebastian Melnicki uczestniczył w części technicznej konkursu, polegającej na poprawnym rozdrobnieniu warzyw z bleck boxa  w trzech spośród sześciu formach. Zadaniem Sebastiana było:  rozdrobnić- pomidor -concasse, marchew- julienne, pietruszkę-  brunoise.

Podczas trwania konkursu odbywało się wiele interesujących szkoleń oraz pokazów dla uczniów i nauczycieli, m.in. Kuchnia Tajska i Malezyjska,  Wszystko o kawie, Carving, Flambirowanie naleśników, Kuchnia molekularna. Każdy miał okazję spróbować bezy na zimno wykonanej za pomocą ciekłego azotu czy lodów bananowych, jabłkowych wykonanych z samych owoców w ciągu kilku sekund.  Nie zabrakło również rozrywki kulturalnej- młodzież wystawiła parafrazę Świtezianki. Konkursy kulinarne to możliwość nawiązania nowych kontaktów, zapoznanie z nowinkami branżowymi, podpatrzenie innych technik wykonania pracy drużyn rywalizujących, inspiracja do kolejnych działań zawodowych zarówno dla nauczycieli jak i uczniów.



 

Poprawiony: wtorek, 09 grudnia 2014 10:22
 
 
<<  Września 2024  >>
 Pn  Wt  Śr  Cz  Pt  So  N 
        1
  2  3  4  5  6  7  8
  9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      

projekty_unijne

 Szkola_bez_przemocy

  leonardo