Technikum nr 2

Kierunki kształcenia w roku szk. 2018/2019:
Technik żywienia i usług gastronomicznych - dietetyka, Technik organizacji reklamy - fotografia cyfrowa, Technik usług fryzjerskich - wizaż, Technik budownictwa - klasa patronacka firmy Budomur

Branżowa Szkoła I stopnia nr 2

Kierunki kształcenia w roku szk.  2018/2019: Fryzjer, Mechanik pojazdów samochodowych,Blacharz samochodowy, Monter sieci instalacji i urządzeń sanitarnych, Piekarz, Sprzedawca, Lakiernik, Elektryk, Murarz-tynkarz, Stolarz, Mechanik - operator pojazdów i maszyn rolniczych, Kucharz - barman (n...

  • Technikum nr 2

  • Branżowa Szkoła I stopnia nr 2

W sobotę 28.09.2014 w ramach Warsztatów Sztuki Kulinarnej spotkali się najlepsi i najbardziej ambitni uczniowie, którzy konkurowali w eliminacjach szkolnych o wejście do reprezentacji szkoły w ogólnopolskim konkursie kulinarnym organizowanym przez MAKRO pt. „Zgotuj sobie sukces”.

Tematem przewodnim tegorocznej edycji konkursu jest łosoś jako przekąska i drób jako danie główne.

W warsztatach wzięli udział uczniowie III klasy technikum żywienia i gospodarstwa domowego, którzy wykonali i zaprezentowali potrawy według samodzielnie opracowanych receptur.

Magda Malinowska i Piotr Tekliński przygotowali:

Przekąskę-Łosoś pieczony w pomarańczach podany z zielonymi szparagami na kremowym sosie pomarańczowym.

Danie główne- Roladki z kurczaka podane na chipsach z buraka z sosem pomarańczowo-imbirowym i puree ziemniaczano-groszkowym.

     

Przemysław Gorczyński i Sebastian Melnicki przygotowali:

Przekąskę- Łosoś grillowany podany na imbirowej kapuście

Danie główne - Pierś z pomidorami suszonymi w otulinie z ciasta francuskiego, podana na sosie z czerwonych porzeczek w towarzystwie roladki z grillowanej cukinii.

Obydwie drużyny wykonały niezwykle smakowite i ciekawe potrawy, jednak eliminacje mają to do siebie, że tylko jedna drużyna może reprezentować szkołę w tym konkursie.

Zwyciężył Przemysław Gorczyński i Sebastian Melnicki, ponieważ wg jury zastosowali:

- ciekawe połączenia przypraw i surowców

-minimalizm na talerzu

-technikę wykonania umożliwiającą zmieszczenie się w czasie konkursowym tj. 1 godzina 20minut

Wszystkim gratulujemy pomysłów.




 
 
<<  Grudnia 2024  >>
 Pn  Wt  Śr  Cz  Pt  So  N 
        1
  2  3  4  5  6  7  8
  9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     

projekty_unijne

 Szkola_bez_przemocy

  leonardo