W sobotę 28.09.2014 w ramach Warsztatów Sztuki Kulinarnej spotkali się najlepsi i najbardziej ambitni uczniowie, którzy konkurowali w eliminacjach szkolnych o wejście do reprezentacji szkoły w ogólnopolskim konkursie kulinarnym organizowanym przez MAKRO pt. „Zgotuj sobie sukces”.
Tematem przewodnim tegorocznej edycji konkursu jest łosoś jako przekąska i drób jako danie główne.
W warsztatach wzięli udział uczniowie III klasy technikum żywienia i gospodarstwa domowego, którzy wykonali i zaprezentowali potrawy według samodzielnie opracowanych receptur.
Magda Malinowska i Piotr Tekliński przygotowali:
Przekąskę-Łosoś pieczony w pomarańczach podany z zielonymi szparagami na kremowym sosie pomarańczowym.
Danie główne- Roladki z kurczaka podane na chipsach z buraka z sosem pomarańczowo-imbirowym i puree ziemniaczano-groszkowym.
Przemysław Gorczyński i Sebastian Melnicki przygotowali:
Przekąskę- Łosoś grillowany podany na imbirowej kapuście
Danie główne - Pierś z pomidorami suszonymi w otulinie z ciasta francuskiego, podana na sosie z czerwonych porzeczek w towarzystwie roladki z grillowanej cukinii.
Obydwie drużyny wykonały niezwykle smakowite i ciekawe potrawy, jednak eliminacje mają to do siebie, że tylko jedna drużyna może reprezentować szkołę w tym konkursie.
Zwyciężył Przemysław Gorczyński i Sebastian Melnicki, ponieważ wg jury zastosowali:
- ciekawe połączenia przypraw i surowców
-minimalizm na talerzu
-technikę wykonania umożliwiającą zmieszczenie się w czasie konkursowym tj. 1 godzina 20minut
Wszystkim gratulujemy pomysłów.
|