30 września 2014 r. w Zespole Szkół im. Bolesława Prusa w Pułtusku podsumowano zagraniczne praktyki zawodowe zorganizowane w ramach projektu "Praktyka zagraniczna we Włoszech szansą na zdobycie doświadczeń zawodowych" współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach programu Leonardo da Vinci i POKL.
Podsumowania projektu dokonali: dyrektor Wydziału Promocji Michał Szajczyk oraz koordynator projektu Aneta Jagielska. W spotkaniu uczestniczyli: wicestarosta powiatu pułtuskiego Andrzej Dolecki, dyrektor Wydziału Edukacji, Zdrowia, Kultury i Sportu Katarzyna Jankowska, pracownicy Wydziału Promocji: Monika Wojtczak i Anna Jeż, przewodnicząca Rady Rodziców przy ZSBP Ewa Łach, dyrektor Zespołu Szkół Dorota Orłowska, nauczyciele, uczestnicy praktyk zagranicznych z klas: 3 Tż i 4 Tż oraz uczniowie z klas o profilu technik żywienia.
Młodzież odbyła praktyki we włoskim przedsiębiorstwie agroturystycznym w Spoleto, składającym się z hotelu, restauracji, piekarni i winiarni. Dzięki projektowi realizowanemu przez Starostwo Powiatowe uczniowie z ZSBP odbyli 120 godzin praktyk, 8 godzin zajęć i warsztatów z pedagogiem, 30 godzin kursu języka włoskiego, 15 godzin przygotowania kulturowego we Włoszech, weekendowe wycieczki do Asyżu, Rzymu, Perugii, Spoletto oraz nad Adriatyk. Otrzymali także bezpłatne zakwaterowanie, wyżywienie i kieszonkowe. Podczas konferencji podsumowującej projekt młodzież z obu grup podzieliła się z zebranymi wspomnieniami z wyjazdu, wyświetlając prezentacje multimedialne ze zdjęciami z Włoch.
W finalnej części spotkania 32 praktykantów odebrało z rąk pana wicestarosty Andrzeja Doleckiego certyfikaty „Europass – Mobilność”. Miejmy nadzieję, że będą one przepustką do znalezienia w przyszłości ciekawej pracy w zawodzie. Miły prezent od dyrektora Wydziału Promocji otrzymała także dla szkoły pani dyrektor. Pan Szajczyk przekazał na ręce p. Doroty Orłowskiej album ze zdjęciami obrazującymi praktyki zawodowe we Włoszech.
Zakończeniem konferencji podsumowującej projekt była degustacja dań włoskich, przygotowana przez młodzież pod czujnym okiem nauczycielki przedmiotów gastronomicznych p. Anny Kmiołek-Gizary. Oto nazwy potraw i dań włoskich, które można było skosztować: penne carbonara, ravioli ze szpinakiem i serem risotta, pizza margerita, pizza bismarck, melon z szynką prosciutto, bruschetta, tiramisu.
|