Technikum nr 2

Kierunki kształcenia w roku szk. 2018/2019:
Technik żywienia i usług gastronomicznych - dietetyka, Technik organizacji reklamy - fotografia cyfrowa, Technik usług fryzjerskich - wizaż, Technik budownictwa - klasa patronacka firmy Budomur

Branżowa Szkoła I stopnia nr 2

Kierunki kształcenia w roku szk.  2018/2019: Fryzjer, Mechanik pojazdów samochodowych,Blacharz samochodowy, Monter sieci instalacji i urządzeń sanitarnych, Piekarz, Sprzedawca, Lakiernik, Elektryk, Murarz-tynkarz, Stolarz, Mechanik - operator pojazdów i maszyn rolniczych, Kucharz - barman (n...

  • Technikum nr 2

  • Branżowa Szkoła I stopnia nr 2

Ogólnopolski konkurs „Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś”.


W dniach 30 V - 1 VI 2014 r. w Domu Polonii w Pułtusku odbyła się 6. edycja ogólnopolskiego konkursu „Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś”. Konkurs skierowany był do kucharzy profesjonalnych oraz uczniów szkół gastronomicznych. 
Organizatorem Konkursu był Stefan Birek Szef Kuchni Hotelu Lord. Współorganizatorem: Hotel Zamek Pułtusk Dom Polonii, przy wsparciu i pomocy merytorycznej Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni. Patronat honorowy nad Konkursem objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi

W rywalizacji o puchar „Złotej Korony” dla najlepszego dania Kuchni Polskiej udział wzięły dwuosobowe ekipy kucharskie. Rywalizacja konkursowa odbyła się w dniu 31 maja 2014 roku na podzamczu Hotelu Zamek Pułtusk Dom Polonii. 

Rozgrywana była w dwóch kategoriach : 

-          KUCHARZE PROFESJONALNI 

-          UCZNIOWIE SZKÓŁ GASTRONOMICZNYCH 

Produkty obowiązkowe do użycia w rywalizacji konkursowej: 

Przekąska zimna lub gorąca: 

-    Jesiotr (filet ze skórą) 

-    Owoc agrestu 

-    Jogurt gęsty typu greckiego 

Danie główne: 

-   Golonka ze sztuk QAFP cała 

-   Ziemniaki polskie 

-   Chrzan pospolity (korzeń) 

-   Dowolny ser pleśniowy Firmy "Lazur"

Do konkursu przystąpili uczniowie z 10 szkół gastronomicznych, z 7 miast: Kościerzyny, Wałbrzycha, Warszawy, Rzeszowa, Bydgoszczy, Pułtuska, Pomiechówka. Zespół Szkół im. B. Prusa w Pułtusku reprezentowało dwóch uczniów z klasy 2 technik żywienia i usług gastronomicznych: Piotr Tekliński i Bartłomiej Tomicki, przygotowanych przez nauczycielkę przedmiotów gastronomicznych p. Annę Dubaj.  

Rywalizacja przebiegała na bardzo wyrównanym poziomie, liczyła się głównie kreatywność. Drużyna reprezentująca Zespół Szkół im. Bolesława Prusa w Pułtusku wykonała: roladkę z jesiotra podaną z sosami miętowym i agrestowym oraz golonkę pieczoną w piwie podaną na kapuście zasmażanej z kminkiem oraz z puree ziemniaczano-chrzanowym z dodatkiem sera pleśniowego. Podczas zmagań konkursowych uczniów dopingowała dyrekcja oraz nauczyciele uczący przedmiotów zawodowych gastronomicznych, wychowawczyni i rodzice.  




 
 
<<  Grudnia 2024  >>
 Pn  Wt  Śr  Cz  Pt  So  N 
        1
  2  3  4  5  6  7  8
  9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     

projekty_unijne

 Szkola_bez_przemocy

  leonardo