Ogólnopolski konkurs „Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś”.
W dniach 30 V - 1 VI 2014 r. w Domu Polonii w Pułtusku odbyła się 6. edycja ogólnopolskiego konkursu „Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś”. Konkurs skierowany był do kucharzy profesjonalnych oraz uczniów szkół gastronomicznych. Organizatorem Konkursu był Stefan Birek Szef Kuchni Hotelu Lord. Współorganizatorem: Hotel Zamek Pułtusk Dom Polonii, przy wsparciu i pomocy merytorycznej Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni. Patronat honorowy nad Konkursem objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
W rywalizacji o puchar „Złotej Korony” dla najlepszego dania Kuchni Polskiej udział wzięły dwuosobowe ekipy kucharskie. Rywalizacja konkursowa odbyła się w dniu 31 maja 2014 roku na podzamczu Hotelu Zamek Pułtusk Dom Polonii.
Rozgrywana była w dwóch kategoriach :
- KUCHARZE PROFESJONALNI
- UCZNIOWIE SZKÓŁ GASTRONOMICZNYCH
Produkty obowiązkowe do użycia w rywalizacji konkursowej:
Przekąska zimna lub gorąca:
- Jesiotr (filet ze skórą)
- Owoc agrestu
- Jogurt gęsty typu greckiego
Danie główne:
- Golonka ze sztuk QAFP cała
- Ziemniaki polskie
- Chrzan pospolity (korzeń)
- Dowolny ser pleśniowy Firmy "Lazur"
Do konkursu przystąpili uczniowie z 10 szkół gastronomicznych, z 7 miast: Kościerzyny, Wałbrzycha, Warszawy, Rzeszowa, Bydgoszczy, Pułtuska, Pomiechówka. Zespół Szkół im. B. Prusa w Pułtusku reprezentowało dwóch uczniów z klasy 2 technik żywienia i usług gastronomicznych: Piotr Tekliński i Bartłomiej Tomicki, przygotowanych przez nauczycielkę przedmiotów gastronomicznych p. Annę Dubaj.
Rywalizacja przebiegała na bardzo wyrównanym poziomie, liczyła się głównie kreatywność. Drużyna reprezentująca Zespół Szkół im. Bolesława Prusa w Pułtusku wykonała: roladkę z jesiotra podaną z sosami miętowym i agrestowym oraz golonkę pieczoną w piwie podaną na kapuście zasmażanej z kminkiem oraz z puree ziemniaczano-chrzanowym z dodatkiem sera pleśniowego. Podczas zmagań konkursowych uczniów dopingowała dyrekcja oraz nauczyciele uczący przedmiotów zawodowych gastronomicznych, wychowawczyni i rodzice.
|