Technikum nr 2

Kierunki kształcenia w roku szk. 2018/2019:
Technik żywienia i usług gastronomicznych - dietetyka, Technik organizacji reklamy - fotografia cyfrowa, Technik usług fryzjerskich - wizaż, Technik budownictwa - klasa patronacka firmy Budomur

Branżowa Szkoła I stopnia nr 2

Kierunki kształcenia w roku szk.  2018/2019: Fryzjer, Mechanik pojazdów samochodowych,Blacharz samochodowy, Monter sieci instalacji i urządzeń sanitarnych, Piekarz, Sprzedawca, Lakiernik, Elektryk, Murarz-tynkarz, Stolarz, Mechanik - operator pojazdów i maszyn rolniczych, Kucharz - barman (n...

  • Technikum nr 2

  • Branżowa Szkoła I stopnia nr 2


Ogólnopolski konkurs „Życie ze smakiem – Cztery pory roku”.


3 kwietnia 2014r w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Warszawie przy ul. Majdańskiej odbyła się już 6. edycja ogólnopolskiego konkursu „Życie ze smakiem – Cztery pory roku”. Współorganizatorem konkursu była firma McCormick Polska S.A. Celem konkursu, jak co roku, było zachęcenie uczniów szkół gastronomicznych do współzawodnictwa, podnoszenia swoich umiejętności i zaistnienia w środowisku gastronomicznym, jak również promocja produktów KAMIS GASTRONOMIA.
Do konkursu przystąpili uczniowie z 16 szkół gastronomicznych, z 9 miast województwa mazowieckiego:
Ciechanowa, Ostrołęki, Łowicza, Siedlec, Grodziska Mazowieckiego, Warszawy, Pułtuska, Otwocka i Pomiechówka. Zespół Szkół im. B. Prusa w Pułtusku reprezentował uczeń klasy 2 technik żywienia i usług gastronomicznych - Piotr Tekliński, przygotowany przez nauczycielkę przedmiotów gastronomicznych p. Annę Kmiołek-Gizara. Były to jego pierwsze zmagania w konkursie poza szkolnym.

Rywalizacja przebiegała na bardzo wyrównanym poziomie, liczyła się głównie kreatywność. Nikomu wcześniej nie było znane co będzie wykonywał, jedyną wiadomą był produkt główny, czyli łosoś. Dobranie dodatków wyraźnie akcentujących wylosowaną porę roku należało do uczestnika konkursu. Uczniowie wykonywali dodatki tylko z produktów zaproponowanych przez sponsorów. Możliwości były ogromne, bo stół z produktami uginał się od ich ilości i różnorodności. Każdy uczestnik losował porę roku – wiosnę, lato, jesień, zimę, a następnie przygotowywał według własnej inwencji danie zasadnicze składające się z łososia i dodatków, które nawiązywały do wylosowanej pory roku. Piotrek wylosował lato, w związku z tym przygotował grillowanego łososia z sosem malinowym na ryżu z koperkiem.

Jurorami konkursu jak zawsze byli mistrzowie sztuki kulinarnej: Andrzej Polan, Mirosław Reszczyk, Jarosław Uściński, Marek Rybacki, Maciej Wawryniuk, Mariusz Nowicki i Maciej Kołodziejczyk

Podczas zmagań konkursowych uczniów, opiekunowie wzięli udział w trzech szkoleniach. Przedstawiciele firmy Cafe Vergnamo przeprowadzili pokaz parzenia kawy. Firma MONINI zapoznała nauczycieli z różnymi rodzajami syropów i możliwościami ich wykorzystania, natomiast firma DILMACH przedstawiła sposoby parzenia różnych rodzajów herbat. Wszystkie trzy pokazy były połączone z degustacjami prezentowanych wyrobów.





Poprawiony: poniedziałek, 14 kwietnia 2014 09:07
 
 
<<  Grudnia 2024  >>
 Pn  Wt  Śr  Cz  Pt  So  N 
        1
  2  3  4  5  6  7  8
  9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     

projekty_unijne

 Szkola_bez_przemocy

  leonardo