Uczniowie Prusa na konkursie kulinarnym
W dniu 6 grudnia 2013 uczniowie Zespołu Szkół im. B. Prusa w Pułtusku - Magda Malinowska i Tomasz Miłoszewski, wzięli udział w konkursie kulinarnym Ogólnopolskiego Turnieju Szkół Gastronomicznych "Kuchnia Polska w Tradycji Świąt Bożego Narodzenia 2013", który odbył się w Centrum Techniki Kulinarnej w Warszawie.
Uczestnicy konkursu przygotowali dania konkursowe o charakterze wigilijnym. Dodatkowo otrzymali do wykonania zadanie techniczne tj. rozbiór tuszki kurczka na elementy kulinarne. Zmagania te oceniał Kurt Scheller. Konkurs był bardzo prestiżowy, a w skład członków jury wchodziły takie osoby jak: uczestnicy programu Top Chef, finalista Dariusz Kuźniak oraz Marcin Piotrowski, ponadto Rafał Lorenc, Kurt Scheller, Giancarlo Russo - specjalista kuchni włoskiej, Szymon Szlendak – kucharz roku miesięcznika Kuchnia, Jarosław Uściński szef Stowarzyszenia Szefów Kuchni, Andrzej Bryk przewodniczący kapituły konkursu. Patronem medialnym była Kuchnia Plus i portal papaja.pl.
Młodzież mogła ćwiczyć do konkursu dzięki dofinansowaniu z Europejskiego Funduszu Społecznego.
Udział w konkursie był dla nas wyróżnieniem, ponieważ znaleźliśmy się w gronie szkół gastronomicznych z dużych ośrodków miejskich m.in. Poznania, Gdańska, Wrocławia, Bytomia, Warszawy. Dla młodzieży była to wspaniała lekcja praktycznej nauki zawodu oraz kontakt z branżą gastronomiczną. Podczas konkursu opiekę nad uczniami sprawowała Anna Kmiołek-Gizara.
|