Technikum nr 2

Kierunki kształcenia w roku szk. 2018/2019:
Technik żywienia i usług gastronomicznych - dietetyka, Technik organizacji reklamy - fotografia cyfrowa, Technik usług fryzjerskich - wizaż, Technik budownictwa - klasa patronacka firmy Budomur

Branżowa Szkoła I stopnia nr 2

Kierunki kształcenia w roku szk.  2018/2019: Fryzjer, Mechanik pojazdów samochodowych,Blacharz samochodowy, Monter sieci instalacji i urządzeń sanitarnych, Piekarz, Sprzedawca, Lakiernik, Elektryk, Murarz-tynkarz, Stolarz, Mechanik - operator pojazdów i maszyn rolniczych, Kucharz - barman (n...

  • Technikum nr 2

  • Branżowa Szkoła I stopnia nr 2

Młodzież z Prusa z wizytą w Zespole Szkół Spożywczo-Gastronomicznych w Warszawie

Uzdolniona młodzież Zespołu Szkół im. Bolesława Prusa w Pułtusku ucząca się w zawodach: technik żywienia i gospodarstwa domowego, technik żywienia i usług gastronomicznych oraz kucharz, w ramach projektu z Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki „Nowy wymiar edukacji zawodowej” ma możliwość poszerzenia wiedzy i umiejętności z zakresu praktycznej nauki zawodu. Uczniowie biorą udział w konkursach pozaszkolnych, spotkaniach ze znanymi kucharzami oraz uczestniczą w Warsztatach Sztuki Kulinarnej.

29 listopada 2013r. uczniowie, którzy zakwalifikowali się do reprezentowania szkoły w konkursach pozaszkolnych, zostali zaproszeni do Zespołu Szkół Spożywczo-Gastronomicznych przy ulicy Komorskiej w Warszawie na Ogólnopolski Konkurs Gastronomiczny „Kuchnia Polska na Mazowszu 2013”. Z zaproszenia skorzystali: Przemysław Gorczyński z kl. II Tż, Magda Malinowska z kl.II Tż a, Kępka Kinga z kl. II Tż a, Tekliński Piotr z kl. II Tż a, Kępka Karolina z kl. III Tż, Piątkowska Karolina z kl II k, Miłoszewski Tomasz z kl IV Tż.

Młodzież miała okazję obserwować konkurs kelnerski i profesjonalne wykonanie naleśników Crepes Suzette, konkurs kulinarny i kreatywne wykonanie zakąski z pstrąga i dania głównego z piersi indyka.

Konkurs to jednocześnie możliwość spotkania specjalistów z branży gastronomicznej. W trakcie spotkania dystrybutorzy zaopatrzenia gastronomiczno-hotelarskiego prezentowali ciekawe produkty usprawniające pracę, podnoszące jakość świadczonych usług m.in. papier SAGA, charakteryzujący się wodoszczelnością i tłuszczoszczelnością, koncentraty soków firmy JAWAR, sery firmy POLMLEK w nowej aranżacji potraw. Młodzież mogła również zobaczyć pracownie praktycznej nauki zawodu. To było wspaniałe doświadczenie umożliwiające uczniom wczucie się w klimat konkursu. Doświadczenie szczególnie cenne przed konkursem sztuki kulinarnej „Kuchnia Polska w Tradycji Świąt Bożego Narodzenia 2013”, w którym 6 grudnia będą uczestniczyli Tomasz Miłoszewski i Magda Malinowska.




Poprawiony: wtorek, 03 grudnia 2013 11:49
 
 
<<  Września 2024  >>
 Pn  Wt  Śr  Cz  Pt  So  N 
        1
  2  3  4  5  6  7  8
  9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      

projekty_unijne

 Szkola_bez_przemocy

  leonardo