Technikum nr 2

Kierunki kształcenia w roku szk. 2018/2019:
Technik żywienia i usług gastronomicznych - dietetyka, Technik organizacji reklamy - fotografia cyfrowa, Technik usług fryzjerskich - wizaż, Technik budownictwa - klasa patronacka firmy Budomur

Branżowa Szkoła I stopnia nr 2

Kierunki kształcenia w roku szk.  2018/2019: Fryzjer, Mechanik pojazdów samochodowych,Blacharz samochodowy, Monter sieci instalacji i urządzeń sanitarnych, Piekarz, Sprzedawca, Lakiernik, Elektryk, Murarz-tynkarz, Stolarz, Mechanik - operator pojazdów i maszyn rolniczych, Kucharz - barman (n...

  • Technikum nr 2

  • Branżowa Szkoła I stopnia nr 2

Młodzież Zespołu Szkół im. B. Prusa na wycieczce programowej w Narvilu i Exploris

Szczególnie ważna w kształceniu zawodowym jest możliwość wizualizacji omawianych na zajęciach edukacyjnych tematów. Niezastąpione są wycieczki programowe umożliwiające przeniesienie uczniów w realne warunki pracy i obejrzenie z bliska maszyn i urządzeń, rozwiązań technicznych, organizacji pracy, dzięki którym podczas dalszego kształcenia można odwoływać się do wspomnień i pobudzać wyobraźnię.

Uczniowie klasy pierwszej i trzeciej Technikum Nr 2 uczący się w zawodach technik żywienia i usług gastronomicznych oraz technik hotelarstwa uczestniczyli 18 listopada 2013 r. w wycieczce programowej do Hotelu Narvil**** i Ośrodka Szkoleniowo Wypoczynkowego Exploris w Serocku. Uczniom towarzyszyły nauczycielki przedmiotów gastronomicznych: pani Anna Kmiołek-Gizara oraz pani Anna Dubaj.

Dzięki nawiązanej współpracy z Hotelem Narvil**** młodzież miała niepowtarzalną okazję zwiedzić zaplecze gastronomiczne, gdzie została zapoznana przez szefa kuchni Jacka Dębskiego z układem funkcjonalnym działu, nowoczesnymi urządzeniami do obróbki cieplnej, wyposażeniem zmywalni, magazynami, działem przyjęcia towarów. Uczniowie obserwowali pracę w dziale obróbki mię, ryb, warzyw, kuchni zimnej i kuchni gorącej. Niezastąpionym doświadczeniem było zapoznanie się z praktycznymi rozwiązaniami systemu HACCP i sprawdzenie jak funkcjonuje w praktyce.

Dla uczniów klasy hotelarskiej niezwykle cenne było zapoznanie się obiektem hotelarskim tj. układem pomieszczeń, świadczonymi usługami, wyposażeniem holu recepcyjnego, jednostek mieszkalnych.

Podczas spotkania w ośrodku Exploris młodzież miała okazję do porównania wyposażenia, świadczonych usług przez różne obiekty w odniesieniu do kategoryzacji obiektów hotelarskich.

Serdecznie dziękujemy Pani Katarzynie Jóźwik z Ośrodka Szkoleniowo Wypoczynkowego Exploris, Paniom Sylwii Rybkowskiej i Izabeli Lis oraz Panu Jackowi Dębskiemu z Hotelu Narvil **** w Serocku za przybliżenie działalności gastronomii i hotelarstwa w odwiedzonych obiektach.



Poprawiony: czwartek, 28 listopada 2013 09:44
 
 
<<  Września 2024  >>
 Pn  Wt  Śr  Cz  Pt  So  N 
        1
  2  3  4  5  6  7  8
  9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      

projekty_unijne

 Szkola_bez_przemocy

  leonardo