Technikum nr 2

Kierunki kształcenia w roku szk. 2018/2019:
Technik żywienia i usług gastronomicznych - dietetyka, Technik organizacji reklamy - fotografia cyfrowa, Technik usług fryzjerskich - wizaż, Technik budownictwa - klasa patronacka firmy Budomur

Branżowa Szkoła I stopnia nr 2

Kierunki kształcenia w roku szk.  2018/2019: Fryzjer, Mechanik pojazdów samochodowych,Blacharz samochodowy, Monter sieci instalacji i urządzeń sanitarnych, Piekarz, Sprzedawca, Lakiernik, Elektryk, Murarz-tynkarz, Stolarz, Mechanik - operator pojazdów i maszyn rolniczych, Kucharz - barman (n...

  • Technikum nr 2

  • Branżowa Szkoła I stopnia nr 2

V Ogólnopolski Konkurs Kulinarny

Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś 2012/2013

W dniu 15.06.2013 r. Tomasz Golianek i Daniel Podlasin zakwalifikowali się do finału i reprezentowali nasza szkołę w V edycji prestiżowego Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego "Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś", który odbył się na podzamczu Hotelu Zamek w Pułtusku***. Uczniów do konkursu przygotowała nauczycielka przedmiotów gastronomicznych – pani Anna Sawicka.

Celem konkursu było nie tylko zwycięstwo, ale także:

• propagowanie polskiej sztuki kulinarnej,

• łączenie kulinarnych tradycji ze współczesnością

• promowanie producentów polskiej żywności

Uczniowie mieli za zadanie przygotowanie pięciu porcji przekąski zimnej i tyle samo porcji dania głównego. Zawodników oceniało profesjonalne jury, które było pozytywnie zaskoczone poziomem prezentowanych dań, w większości przypadków nie odbiegały one od tych przygotowanych przez zawodowców.

 

SKŁAD  SĘDZIOWSKI
Przewodniczący jury - Adam Michalski
Jury profesjonalne - uczniowie
1. Krzysztof Sutkowski
2. Waldemar Hołówka
3. Mirosław Reszczyk
4. Krzysztof Wierzba
5. Adam Kotomski

Jury degustacyjne VIP - uczniowie
1. Barbara Adamczewska
2. Dorota Osman
3. Ewa Wojtasik
4. Paweł Jeż
5. Janusz Korzyński

Jury techniczne - uczniowie
1. Grzegorz Birek
2. Witold Iwański
3. Zbigniew Łęgowski

Przedmiotem Konkursu była :
1) Przekąska zimna lub gorąca:
- Okoń (filet ze skórą)
- Ser „Mlekdamer" (typu szwajcarskiego) - Firmy „Warmia" GRUPA POLMLEK
- Rabarbar ogrodowy świeży
- Dowolne świeże zioła
2) Danie główne:
- Schab (bez kości)
- Seler zwyczajny świeży
- Ogórek małosolny
- Chrzan pospolity (korzeń)

W organizacji tegorocznej edycji konkursu pomagali uczniowie naszej szkoły: Karolina Kępka, Kinga Kępka, Magda Malinowska, Piotr Tekliński, Bartłomiej Tomicki, Ewelina Stachowska, Anna Olkowska i Łukasz Pilarski z klasy pierwszej i drugiej o profilu technik żywienia. W dowód wdzięczności organizatorzy wręczyli na ręce pani wicedyrektor Anny Balcerowskiej i pani kierownik szkolenia praktycznego Zofii Strusińskiej puchary i dyplom uznania za pięcioletnią współpracę.



Poprawiony: piątek, 21 czerwca 2013 10:11
 
 
<<  Stycznia 2025  >>
 Pn  Wt  Śr  Cz  Pt  So  N 
    1  2  3  4  5
  6  7  8  9101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

projekty_unijne

 Szkola_bez_przemocy

  leonardo