V Ogólnopolski Konkurs Kulinarny
Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś 2012/2013
W dniu 15.06.2013 r. Tomasz Golianek i Daniel Podlasin zakwalifikowali się do finału i reprezentowali nasza szkołę w V edycji prestiżowego Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego "Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś", który odbył się na podzamczu Hotelu Zamek w Pułtusku***. Uczniów do konkursu przygotowała nauczycielka przedmiotów gastronomicznych – pani Anna Sawicka.
Celem konkursu było nie tylko zwycięstwo, ale także:
• propagowanie polskiej sztuki kulinarnej,
• łączenie kulinarnych tradycji ze współczesnością
• promowanie producentów polskiej żywności
Uczniowie mieli za zadanie przygotowanie pięciu porcji przekąski zimnej i tyle samo porcji dania głównego. Zawodników oceniało profesjonalne jury, które było pozytywnie zaskoczone poziomem prezentowanych dań, w większości przypadków nie odbiegały one od tych przygotowanych przez zawodowców.
SKŁAD SĘDZIOWSKI Przewodniczący jury - Adam Michalski Jury profesjonalne - uczniowie 1. Krzysztof Sutkowski 2. Waldemar Hołówka 3. Mirosław Reszczyk 4. Krzysztof Wierzba 5. Adam Kotomski
Jury degustacyjne VIP - uczniowie 1. Barbara Adamczewska 2. Dorota Osman 3. Ewa Wojtasik 4. Paweł Jeż 5. Janusz Korzyński
Jury techniczne - uczniowie 1. Grzegorz Birek 2. Witold Iwański 3. Zbigniew Łęgowski
Przedmiotem Konkursu była : 1) Przekąska zimna lub gorąca: - Okoń (filet ze skórą) - Ser „Mlekdamer" (typu szwajcarskiego) - Firmy „Warmia" GRUPA POLMLEK - Rabarbar ogrodowy świeży - Dowolne świeże zioła 2) Danie główne: - Schab (bez kości) - Seler zwyczajny świeży - Ogórek małosolny - Chrzan pospolity (korzeń)
W organizacji tegorocznej edycji konkursu pomagali uczniowie naszej szkoły: Karolina Kępka, Kinga Kępka, Magda Malinowska, Piotr Tekliński, Bartłomiej Tomicki, Ewelina Stachowska, Anna Olkowska i Łukasz Pilarski z klasy pierwszej i drugiej o profilu technik żywienia. W dowód wdzięczności organizatorzy wręczyli na ręce pani wicedyrektor Anny Balcerowskiej i pani kierownik szkolenia praktycznego Zofii Strusińskiej puchary i dyplom uznania za pięcioletnią współpracę.
|