13 czerwca 2013 r. w Zespole Szkół i. B. Prusa podsumowany został dwuletni projekt unijny Profesjonalny Pracownik Gastronomii. Projekt skierowany był do 210. uczniów Zespołu Szkół. Jego celem nadrzędnym było:
- udoskonalenie umiejętności praktycznych przez kontakt z profesjonalistami i staż w kuchni restauracyjnej,
- zwiększenie atrakcyjności kształcenia zawodowego dzięki kursom, warsztatom i pokazom,
- podniesienie jakości kształcenia przez doposażenie placówki, głównie pracowni gastronomicznej.
Wartość projektu opiewała na 426 876 zł. Dofinansowanie wynosiło 372 440 zł. Zakupiono pomoce dydaktyczne za 8 280 zł.
W podsumowaniu projektu udział wzięli m. in.: starosta pułtuski- Edward Marek Wroniewski, wicestarosta – Andrzej Dolecki, burmistrz miasta Pułtusk - Wojciech Dębski, dyrektor Wydziału Edukacji Zdrowia i Kultury- Katarzyna Jankowska, dyrektor Wydziału Promocji Marek Szajczyk, dyrektor Miejskiego Centrum Kultury i Sztuki - Izabela Sosnowicz-Ptak, dyrektor Powiatowego Urzędu Pracy -Witold Chrzanowski, wicedyrektor Powiatowego Urzędu Pracy - Bogdan Mossakowski, dyrektorzy szkół z powiatu pułtuskiego, przewodnicząca Rady Rodziców przy Zespole Szkół – Barbara Czyżyk, dyrektor Open Edukation Grup Białystok - Andrzej Suszczyński oraz przedsiębiorcy:
Restauracja Moonsfera – Grażyna Uścińska
Hotel Narvil - szef kuchni Witold Iwański
Hotel Milord - Mirosława i Ilona Dukalskie
Sklep Intermarsche - Marta i Grzegorz Gruca
Bar Niedźwiadek – Dorota Niedźwiedzka
Po powitaniu przybyłych gości przez koordynator projektu panią Annę Kmiołek oraz relacji filmowej z realizacji projektu, odbył się konkurs kulinarny. W jury zasiedli: starosta Edward Wroniewski, burmistrz Wojciech Dębski, właścicielka restauracji Moonsfera Grażyna Uścińska oraz dyrektor Zespołu Szkół Dorota Orłowska. Potrawy przygotowali uczniowie z klas 1-4 Technikum oraz klas 1-2 Zasadniczej Szkoły Zawodowej. Dania kusiły wygluczniowie z kla 1-4 te z kla 1-4 technikum oraz 1-2 Zasadniczej Skzoły Zawodowej.ch Dębski, właścicielka restauracji ądem, czarowały smakiem i profesjonalizmem, stąd jury przyznało wszystkim zespołom zasłużone pierwsze miejsce.
Po wręczeniu dyplomów i nagród książkowych odbył się synchroniczny pokaz sztuki kelnerskiej, wręczono dowody ukończenia kursu Barman Service oraz certyfikaty odbycia dwutygodniowych praktyk w Restauracji Moonsfera. Następnie w rytm piosenki „Good Girl Remix” tańcząco wystąpiły barmanki Ewelina Nowosielska i Ewelina Stachowska. Po dziewczętach sztuczki barmańskie zaprezentowali barmani Rafał Kurpiewski i Adam Rachuba przygotowując m.in tęczówkę, płonącą fontannę, drink mieszany siłą odśrodkową. Sporządzone drinki bezalkoholowe trafiły do zachwyconych pokazem gości. Następnie koordynator projektu wręczyła listy referencyjne osobom zatrudnionym w projekcie.
Miłą niespodziankę zrobili pani Annie Kmiołek uczniowieeując zabukiet kwiatói Annie Kmiołek uczestnicy zajęć realizowanych w ramach proejktu., wręczając jej bukiet kwiatów i dziękując za stworzenie możliwości uczestniczenia w dodatkowych zajęciach gastronomicznych oraz rozwijanie kulinarnych pasji. Swoją wdzięczność wyrazili także starosta pułtuski i dyrektor Zespołu Szkół.
Kulminacyjnym punktem spotkania podsumowujące projekt była degustacja pysznych potraw przyrządzonych przez uczniów Zespołu Szkół. kelnerskiej, pierwsze miejsce.
Film z realizacji projektu
|