Nasi uczniowie: Karolina Piątkowska i Przemysław Gorczyński uczestniczyli w krajowych eliminacjach do WACS GLOBAL COMPETITION. W dniu 13 kwietnia 2013 r. Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni w Akademii Efektywnej Przedsiębiorczości Makro w Warszawie zorganizowało krajowe eliminacje do prestiżowego konkursu kulinarnego WACS GLOBAL COMPETITION. W Polskich eliminacjach skład sędziowski to: Przewodniczący Zenon Chołubowski, Kurt Scheller, Grzegorz Kazubski, Artur Musztyfaga, Piotr Szczygielski.
Konkurs miał wyłonić najlepszego i najbardziej kreatywnego kucharza z Polski, który będzie reprezentował Polskę na konkursie WACS GLOBAL COMPETITION w Budapeszcie.
W trakcie zmagań konkursowych zawodnicy mieli wykonać w ciągu trzech godzin przekąskę, danie główne i deser. Panowały restrykcyjne zasady oceny, liczyła się nie tylko jakość pracy, ale także pomysł, wygląd, zachowanie, czystość.
Do konkursu zgłosiło się osiem ekip kucharzy, mistrzów cenionych w środowisku gastronomicznym, z których do reprezentowania Polski wyłoniono Rafała Godziemskiego, ze swoim asystentem Przemysławem Putynkowskim.
Tym wspaniałym zmaganiom profesjonalistów mogli przyglądać się, pomagać im, a przede wszystkim czerpać inspiracje, uczniowie tegorocznych klas pierwszych tj. Karolina Piątkowska z klasy I kucharz oraz Przemysław Gorczyński z klasy I technik żywienia i usług gastronomicznych. Zostali oni zaproszeni przez Prezesa OSKKiC Jarosława Uścińskiego, właściciela Restauracji Moonsfera w Centrum Olimpijskim w Warszawie. Ci młodzi ambitni uczniowie z ogromnym zaangażowaniem uczestniczą w wszelkiego rodzaju przedsięwzięciach dających możliwość zdobywania i rozwijania praktycznych umiejętności zawodowych. Tak było i tym razem.
Na stronie papaja. pl ( platforma gastronomiczna) Prezes Zarządu OSSKiC umieścił podziękowanie również dla nich. Jest nam tym bardziej miło, że zostaliśmy docenieni na równi z prestiżową warszawską szkołą.
************
„Kierujemy ogromne podziękowania do wszystkich ekip, które stoczyły zaciętą walkę, prezentując wysoki poziom kulinarny, o zwycięstwie zadecydowały minimalne różnice punktowe. Dziękujemy również partnerom i przybyłej publiczności za wsparcie i gorący doping. Oddzielne podziękowania dla wolontariuszy – uczniów z Zespołu Szkół Gastronomicznych im. B. Prusa w Pułtusku i Zespołu Szkół Gastronomicznych im. E. Pijanowskiego w Warszawie.
Zwycięzcom życzymy powodzenia podczas eliminacji europejskich, które odbędą się w październiku w Budapeszcie, mamy nadzieję, że w 2014 powalczą w wielkim Finale w Norwegii”.
|