Pierwszy Dzień Wiosny z Gastronomią
Historia kultury stołu to temat I-szego Dnia Wiosny z Gastronomią. Klasa III o profilu technik obsługi turystycznej postanowiła uczcić Dzień wagarowicza inaczej, prezentując swoim kolegom i koleżankom umiejętności i przedstawiając historię stołu od starożytności do współczesności.
Uczennice Małgorzata Korbuszewska i Katarzyna Jałmużna, zaprezentowały historię zastawy stołowej i zwyczajów panujących przy stole na przestrzeni wieków. Ich koleżanki: Beata Konop, Ewelina Drążewska i Katrzyna Krawczyk, w minimalistyczny, trochę humorystyczny sposób zaprezentowały historię sztućców.
Serwis synchroniczny, czyli musztra kelnerska, wzbudziły duży entuzjazm widzów, ponieważ w rytm muzyki Lady Gaga uczennice Magdalena Magnuszewska, Monika Chodyna, Natalia Przewłocka oraz Karolina Malikowska wykonały układ serwisu kelnerskiego podczas obsługi gości.
Cały pokaz uświetnił mistrz sztuki kulinarnej z klasy IV TŻ Adam Rachuba , który flambirował naleśniki, zaś Ewa Trawicka z III TŻ zajęła się serwowaniem wśród widzów przygotowanych smakołyków. Nad częścią techniczną pokazu czuwała Kinga Zalewska.
I-szy Dzień Wiosny z Gastronomią okazał się bardzo ciekawym pomysłem, przyciągnął wielu uczniów i wzbudził pozytywne emocje. Ponadto był ciekawą lekcją sztuki kelnerskiej i kulinarnej. Czekamy na kolejną edycję.
|