Technikum nr 2

Kierunki kształcenia w roku szk. 2018/2019:
Technik żywienia i usług gastronomicznych - dietetyka, Technik organizacji reklamy - fotografia cyfrowa, Technik usług fryzjerskich - wizaż, Technik budownictwa - klasa patronacka firmy Budomur

Branżowa Szkoła I stopnia nr 2

Kierunki kształcenia w roku szk.  2018/2019: Fryzjer, Mechanik pojazdów samochodowych,Blacharz samochodowy, Monter sieci instalacji i urządzeń sanitarnych, Piekarz, Sprzedawca, Lakiernik, Elektryk, Murarz-tynkarz, Stolarz, Mechanik - operator pojazdów i maszyn rolniczych, Kucharz - barman (n...

  • Technikum nr 2

  • Branżowa Szkoła I stopnia nr 2

Konkurs „Śledź na wigilijnym stole” rozstrzygnięty!

W świętach najważniejsza jest atmosfera, ciepło domowego ogniska i naturalnie pyszne jedzenie. W oczekiwaniu na tradycje Świąt Bożego Narodzenia uczniowie z Prusa przystąpili do konkursu kulinarnego „Śledź na wigilijnym stole”. Głównym celem zmagań było przygotowanie zakąski o charakterze wigilijnym z wykorzystaniem śledzia. Podczas przygotowań konkursowych wsparcia od strony merytorycznej i praktycznej udzielał Zespół Nauczycieli Przedmiotów Gastronomicznych.

Każdy z nas ma swoje ulubione przepisy wigilijno-świąteczne. Czasami są to tradycje wyniesione z rodzinnego domu, a czasami całkiem nowe przepisy, które dodawały inspiracji do stworzenia oryginalnej wersji świątecznych dań konkursowych.

Turnieje kulinarne to przede wszystkim sposób na pogłębianie zainteresowań, wymianę doświadczeń oraz rozwój talentu kulinarnego. Jury, w skład którego wchodzili nauczyciele przedmiotów gastronomicznych, uwzględniało zarówno smak jak i aranżację dań konkursowych na talerzu. Przysmaki ze śledzia przyrządzone według pomysłu uczniów, wszystko w dekoracyjnej, świątecznej oprawie - sposób podania dań stanowił bowiem jedno z kryteriów oceny. Oceniana była również technika przygotowywania dań. Wyłoniono następujących zwycięzców:

I miejsce Anna Pawłowska i Dominika Pielach z klasy III TŻ

II miejsce Agnieszka Żurawińska i Edyta Wilska III TŻ

III miejsce Kinga Kubecka i Milena Szczepanik z klasy I TŻ/TH

Wyróżnienie otrzymuje Karolina Linka z klasy III TŻ

Uczniowie wykazali się dużą znajomością techniki kulinarnej, doboru składników oraz ciekawą aranżacją i sposobem podania. Jury najwyżej oceniło potrawy najbardziej oryginalne, pracochłonne i smaczne. Niezwykle ważna była staranność wykonania zadania i organizacja stanowiska pracy. Pierwsze miejsce zdobyła sałatka śledziowa ze świeżym ogórkiem i serem feta, drugie miejsce wielowarstwowy torcik śledziowy, na trzecim miejscu znalazły się śledzie w sosie słodko-kwaśnym. Na wyróżnienie zasłużyła sałatka śledziowa podana w połówkach czerwonych jabłek. Zwycięzcom gratulujemy.

Receptura i sposób wykonania przekąski, która zwyciężyła konkurs

4 płaty śledziowe

1 cały świeży ogórek

2 cebule

4 jajka

1 opakowanie sera feta

0,5 szklanki jogurtu naturalnego

0,5 szklanki majonezu

Koperek i cytryna do dekoracji

 

Śledzie namoczyć w wodzie. Jaja po ugotowaniu na twardo razem z ogórkiem, śledziem, serem feta i zblanszowaną cebulą pokroić w kostkę. Z majonezu i jogurtu zrobić sos. Układać warstwami w salaterce kolejno śledzie, ogórek, cebula, feta i jaja. Wszystko udekorować sosem, koperkiem i cytryną.




 

Poprawiony: czwartek, 20 grudnia 2012 13:27
 
 
<<  Września 2024  >>
 Pn  Wt  Śr  Cz  Pt  So  N 
        1
  2  3  4  5  6  7  8
  9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      

projekty_unijne

 Szkola_bez_przemocy

  leonardo