Konkurs „Śledź na wigilijnym stole” rozstrzygnięty!
W świętach najważniejsza jest atmosfera, ciepło domowego ogniska i naturalnie pyszne jedzenie. W oczekiwaniu na tradycje Świąt Bożego Narodzenia uczniowie z Prusa przystąpili do konkursu kulinarnego „Śledź na wigilijnym stole”. Głównym celem zmagań było przygotowanie zakąski o charakterze wigilijnym z wykorzystaniem śledzia. Podczas przygotowań konkursowych wsparcia od strony merytorycznej i praktycznej udzielał Zespół Nauczycieli Przedmiotów Gastronomicznych.
Każdy z nas ma swoje ulubione przepisy wigilijno-świąteczne. Czasami są to tradycje wyniesione z rodzinnego domu, a czasami całkiem nowe przepisy, które dodawały inspiracji do stworzenia oryginalnej wersji świątecznych dań konkursowych.
Turnieje kulinarne to przede wszystkim sposób na pogłębianie zainteresowań, wymianę doświadczeń oraz rozwój talentu kulinarnego. Jury, w skład którego wchodzili nauczyciele przedmiotów gastronomicznych, uwzględniało zarówno smak jak i aranżację dań konkursowych na talerzu. Przysmaki ze śledzia przyrządzone według pomysłu uczniów, wszystko w dekoracyjnej, świątecznej oprawie - sposób podania dań stanowił bowiem jedno z kryteriów oceny. Oceniana była również technika przygotowywania dań. Wyłoniono następujących zwycięzców:
I miejsce Anna Pawłowska i Dominika Pielach z klasy III TŻ
II miejsce Agnieszka Żurawińska i Edyta Wilska III TŻ
III miejsce Kinga Kubecka i Milena Szczepanik z klasy I TŻ/TH
Wyróżnienie otrzymuje Karolina Linka z klasy III TŻ
Uczniowie wykazali się dużą znajomością techniki kulinarnej, doboru składników oraz ciekawą aranżacją i sposobem podania. Jury najwyżej oceniło potrawy najbardziej oryginalne, pracochłonne i smaczne. Niezwykle ważna była staranność wykonania zadania i organizacja stanowiska pracy. Pierwsze miejsce zdobyła sałatka śledziowa ze świeżym ogórkiem i serem feta, drugie miejsce wielowarstwowy torcik śledziowy, na trzecim miejscu znalazły się śledzie w sosie słodko-kwaśnym. Na wyróżnienie zasłużyła sałatka śledziowa podana w połówkach czerwonych jabłek. Zwycięzcom gratulujemy.
Receptura i sposób wykonania przekąski, która zwyciężyła konkurs
4 płaty śledziowe
1 cały świeży ogórek
2 cebule
4 jajka
1 opakowanie sera feta
0,5 szklanki jogurtu naturalnego
0,5 szklanki majonezu
Koperek i cytryna do dekoracji
Śledzie namoczyć w wodzie. Jaja po ugotowaniu na twardo razem z ogórkiem, śledziem, serem feta i zblanszowaną cebulą pokroić w kostkę. Z majonezu i jogurtu zrobić sos. Układać warstwami w salaterce kolejno śledzie, ogórek, cebula, feta i jaja. Wszystko udekorować sosem, koperkiem i cytryną.
|